Magyarországon 100 emberből 62-nek gondja van a túlsúllyal. Egy koronavírus fertőzés esetén az elhízás növeli a halálozási esélyt.
A Magyar Elhízástudományi Társaság csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, melyet 32 különböző európai ország közegészségügy, megelőző orvoslás, elhízás, endokrinológia, onkológia, kardiológia, gyermekgyógyászat és szociális területein tevékenykedő szervezet írt alá a Nutri-Score tápértékjelölő címke bevezetése érdekében.
Védjegyként kerülhet a kódolás a csomagolásra (Forrás: Nutri-Score)
A Nutri-Score egyszerű és átlátható
A védjegyként működő, szigorú tudományos háttérrel megalapozott élelmiszer címkézés célja az étrendi döntések megkönnyítése a vásárlóközönség részére a krónikus betegségek kialakulásának vagy progressziójának megelőzése érdekében.
Ez mellett az élelmiszeripar résztvevőit is arra felé irányítja, hogy termékeik egyre egészségesebbek legyenek.
A Nutri-Score-t tudományos alapon fejlesztették ki kutatók, az egyedüli olyan élelmiszer-előlapi tápértékjelölés Európában, amely lektorált nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent 40 tudományos tanulmány tárgyát képezte, bizonyította annak hatékonyságát, relevanciáját és hasznosságát a fogyasztók egyéni érdeke és a népegészségügyi célok érdekében.
A felhívás felszólítja Európai Bizottságot
A fogyasztók, a közegészségügyi hatóságok érdekében a lehető leghamarabb vezessék be, legyen a csomagolás kötelező tartalmi eleme a Nutri-Score címkézés tápértékjelölésként az Európai Unióban – fogalmazták meg a szervezetek álláspontjukat.
A rendszer a termékek tápértékét egyszerű kóddá alakítja, amely öt betűből áll (mindegyiknek megvan a maga színe). Egy tudományos algoritmuson alapuló pontszámot kap a termék, mely figyelembe veszi az elkerülendő tápanyagokat (cukrok, telített zsírok, só…), valamint a pozitívakat (rost, fehérje, nyomelemek, vitaminok…). A kódolás alapján a vásárló egy pillanat alatt el tudja dönteni, hogy melyik termék ajánlott neki, vagy melyiket kéne kerülnie.
Ezzel a jelöléstechnikával a csomagoláson informatívabb tájékoztatást kapnának a túlsúllyal küzdő vásárlók (Forrás: Nutri-Score)
Aktuális probléma az elhízás
A koronavírus-járvány kapcsán kutatások mutatták ki, hogy azokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma.
A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból pedig az derült ki, hogy száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával.
A testtömegindex alapján megállapították, hogy a résztvevők:
- 2%-a sovány;
- 34%-a túlsúlyos;
- 28%-a elhízott;
- 36%-a normális súlykategóriába sorolható.
Március 01-vel változtak a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók, mosógépek, fagyasztószekrények és fényforrások csomagolásán megjelenítendő energiacímkékre vonatkozó előírások. A kódolási elmélet itt is hasonló…
Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc