Díjazták a Rondo Kft. törekvéseit

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 25.

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny célja a hazai csomagolástechnika előre haladásának bemutatása, az újdonságok mielőbbi széles körű elterjesztése, immár több mint fél évszázada. A Rondo Hullámkartongyártó Kft. törekvéseit idén három díjjal is jutalmazta a zsűri.

 

Természetes elegancia

A Rondo Hullámkartongyártó Kft. számára kiemelt jelentőségű, hogy a legkülönlegesebb csomagolási igényeknek is eleget tegyen.

Azt vallja, hogy a megrendelő miért is elégedne meg standard megoldásokkal, amikor teljesen egyedi csomagolása is lehet. Ez a törekvése a HUNGAROPACK Csomagolási Versenyen is helytállt, ahol három díjat is bezsebelhetett.

A HUNGAROPACK 2020 Díjat a Természetes elegancia – kézműves termékek szett csomagolása nevezésükért kapták. Miklós Zsolt ügyvezető igazgatót kérdeztük, hogy mit érdemes tudni erről a csomagolásról.

– A tervezés során olyan ajándékdoboz létrehozása volt a cél, amely kézműves szappancsomagokat és egy minőségi porcelán szappantartót foglal magába. A mikrohullámú hullámpapírlemez natúr, nyomatlan megjelenése a természetességet hangsúlyozza. A termék márkajelét és a szükséges információkat a szép grafikájú papíröv tartalmazza. A konstrukció egy darabból, kimetszéssel készül a komplett betétrendszerrel együtt.

A jól megszerkesztett betétrendszer három részre bontja a doboz belsejét, és megfelelő stabilitást is ad. A kétrészes porcelán szappantartó egyben tartásához átlátszó, műanyag burkolatot látott szükségesnek tervezőnk, Takács-Stefán Edina. Ezen kívül pedig minden védelmi funkciót a hullámpapírlemez biztosít.

Az egyediséget kihangsúlyozva elegáns, környezetbarát csomagolás jött létre, megcélozva ezzel az igényes, brit vevőkört.

Miklós Zsolt

Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója

 

Nyomtatott és stancolt csomagolás, egyetlen feldolgozógépen

– Okleveles elismeréssel is jutalmazták munkájukat. Melyik csomagolási megoldásuknak köszönhető ez?

– A könnyített csomagolású tálcának ítélte a zsűri az okleveles elismerést. A megrendelőnk itt könnyen, gyorsan használható kézi gyűjtőtálca igényével fordult hozzánk, 250 gramm kiszerelésű vákuumcsomagolt őrölt kávéjához. Lényeges szempont volt a kellő stabilitás is, mert a csomagolás nem kap további zsugorfóliázást.

A feladatot olyan hajtogatott sarok kialakítással oldottuk meg, amelynek felállítása automatikus, gyors mozdulatokkal elvégezhető, nem szükséges külön füleket illeszteni a megfelelő pontokra. Az egy darabból, átvágás nélkül tervezett sarkot megfelelő ponton benyomva a doboz oldalai maguktól „behúzzák egymást”, és a tálca alakja a dupla oldal lehajtásával rögzíthető, szinte csukott szemmel. Ezzel a megoldással jelentősen javult a termék láthatósága is a polcon.

További egyedi részlet, hogy a bepattanó rögzítőfülek elhelyezése lehetővé teszi síkkimetszéskor az egymás mögött elhelyezett terítékek rés nélküli elhelyezését, ami a gyártást teszi hatékonyabbá. Kövér Fanni tervezőnk ezzel egyetlen feldolgozógépen valósította meg a nyomtatott és stancolt csomagolást, ami optimális hatékonysággal gyártható.

 

csomagolás verseny rondo hungaropack
Természetes elegancia – kézműves termékek szett csomagolása

 

Teherbíró, környezetbarát csomagolás

– A harmadik díjazott csomagolás pedig a szaklapunk különdíját kapta…

– A TRANSPACK Különdíját nyerte el Takács-Stefán Edina tervezőnk munkája, a szalámi csomagolási család nevezésünk, ahol a tervezés fontos szempontja volt a környezetbarát csomagolóanyag. A konstrukciónak teherbírónak kell lennie a szállítási és tárolási igénybevételekkel szemben. Az üzletekben pedig a tető nélküli egymásra helyezésből eredő halmazolási nyomást is sérülés nélkül kell elviselnie. A rövid oldalon duplán hajtott, a sarkokban háromszög alapú hasábot formáló merevítés egyben anyagtakarékos megoldás is. A sarokkialakítás és a rekesz aljáig érő külön tető alkalmazása megfelelő stabilitást (nyomásállóságot) tesz lehetővé szállítás és tárolás során is.

A rekesz kétféle grafikával valósul meg. Az első design faerezet-mintázatú, ami flexo technológiával, egyszín nyomtatással kivitelezett. A nyomat az egyszerű, letisztult természetesség hatását tükrözi, összhangban tartalmával, a minőségi szalámival. A másik design a „Hazánk Kincse” termékcsalád, amelynél a grafikai kialakításnak köszönhetően flexo nyomtatással is ofszet minőség érhető el. Négy direktszín választásával a vevő logóját tökéletesen visszaadja a nyomatkép. Mindegyik szín az adott felületeken teljes egészében nyomtatott, így nem jelentkezik a raszteres nyomat elcsúszásából adódó esetleges szín- és élességi hiba.

 

csomagolás verseny rondo hungaropack
Könnyített csomagolású tálca kávé csomagolásához

 

Jövőbe mutató fejlesztések több mint 6 milliárd forint értékben

– A Rondo Kft. számára kiemelt jelentőségű a megrendelők pontos, gyors és hatékony kiszolgálása. Mit tesznek ennek érdekében?

– Több fejlesztést is megvalósítottunk a közelmúltban, és zajlik jelenleg is, amik összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. 2020. év első felében nagy teljesítményű rotációs stancagépsort vásároltunk. A teljesen automatizált berendezés korunk technikájának legmagasabb szintjét képviseli. Használatával sokkal jobb minőségben, nagyobb hatékonysággal és pontossággal szolgálhatjuk ki azokat a vevőinket, akik rotációs stancolással készült terméket rendelnek. Ide tartoznak például az online értékesítő cégek.

Szintén tavalyi beruházásunk az automata belső szállítási rendszer. Ennek köszönhetően a hullám karton tábla alapanyag elkészülésétől a késztermék teherautóba rakodásáig a folyamat teljesen automatikusan történik. Most is egy óriási beruházás előtt állunk, aminek előkészítő munkálatai jelenleg zajlanak. Nagy teljesítményű síkstanca gépet állítunk üzembe, hat színnyomásra alkalmas nagyon modern, high-quality flexo nyomóegységgel kiegészülve. A berendezés flexo és stanca minőségben is a jelenlegi technika csúcsát képviseli. Ez is teljesen automatizált rendszer, a táblától a késztermékig. Ezek a fejlesztések évtizedekre meghatározzák a Rondo Kft. versenyképességét a hazai és a környező országok piacán egyaránt.

 

csomagolás verseny rondo hungaropack
Szalámi csomagolási család

 

Természetes alapanyagból környezetbarát termék

– Napjainkban mind hangsúlyosabb a környezettudatosság. Mit jelent ez a Rondo Kft. számára?

– A hullámkarton már önmagában is teljes egészében természetes anyag, ráadásul az Európai Unióban 75-80 százalék körüli az újrahasznosítása, tehát tökéletesen illeszkedik a körkörös gazdaságba. Egy tanulmány szerint napjaink papírgyártási technológiáival 14-17-szer is megtehetik ezt a kört. A rajta lévő nyomat környezetbarát, vizes bázisú festékkel készül, a hullámkarton a természetbe kerülve pedig 100 százalékban lebomlik.

Nemcsak alapanyag tekintetében fontos számunkra a környezettudatosság, de próbáljuk a gyártási hulladékot is minimalizálni. Ami mégis keletkezik, azt bebálázzuk, visszaszállítjuk a papírgyárak számára, ahol ismét papírt készítenek belőle.

Az energiafelhasználásunkat is folyamatosan csökkentjük, ezt szolgálja a negyedik nagy beruházásunk. Tavaly a teljes hőtermelő egységünket lecseréltük. Ezzel fűtünk, állítjuk elő a melegvizet és a nagy mennyiségű technológiai gőzt, amivel a berendezéseink működnek. Ez egy olyan beruházás, ami negyedévszázadonta egyszer szükséges, s jelentős energiamegtakarítást eredményez.

 

Csomor Zsolt