fbpx

Napelemes ponyva akkumulátortöltésre

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 14.

Elektromos autóknál gyakran felmerül a napelemes tető lehetősége, azonban ennek gyakorlati megvalósítás még ritka például azért, mert az autósok általában árnyékban szeretnek parkolni: erre lehet megoldás a napelemes ponyva.

A napelemes tető ellen az egyik legnyomósabb érv, hogy az autóval napon kell parkolni. A problémára a Gazelle Tech napelemes ponyvája lehet a megoldás. A cég elsősorban könnyű karosszériaelemek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

A ponyva az Armor ASCA organikus napelem film megoldását tartalmazza, amely szerves félvezető polimereken alapul, amikor is egy vékony festékréteget visznek fel a fóliára. A gyártó szerint a hajlékony napelem legalább 50 ezer összehajtást károsodás nélkül képes elviselni, olvasható a villanyautosok.hu oldalon. Összehajtva nagyon kis helyet igényel, egyszerűen tárolható a járműben, az autó tetején, pedig eltakarja annak tetőablakát és egyéb üvegfelületeit, így csökkenti az utastér felmelegedését.

Egy 8 órás munkaidő alatti parkolás során a napelem akár vissza is töltheti a munkahelyről haza vezető út megtételéhez szükséges energiát az akkumulátorba, így szinte nulla költséggel közlekedtünk oda és vissza.