fbpx

Teljes automatizálás a HELL Energy új kávéüzemében

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 07.

Hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata, a HELL Energy legújabb palackozó üzemében is különös figyelmet fordított a belső logisztikai folyamatok legmagasabb szintű automatizálására. A palackozósorok csomagolóanyaggal történő ellátásáról és a késztermékek elszállításáról egyaránt a Gamma Digital által üzembe helyezett automata targoncák és szállítópályák gondoskodnak.

 

Óránként akár 50 000 dobozjegeskávé

Az intralogisztika teljes automatizálása a HELL szikszói üzemében nem új keletű célkitűzés: már a 2017-ben épült több mint 30 000 tárhelyes központi készáru raktár is automata módon üzemel. Felrakógépek végzik a rakatok be- és kitárolását, valamint automata szállítópálya rendszer köti össze a dobozgyárat, a palackozó üzemeket, valamint a logisztikai csarnokot. A 100%-ban magyar tulajdonú cégcsoport legújabb termékcsaládja, a HELL ENERGY COFFEE alig egy év alatt lett hazai piacvezető kategóriájában, így hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az új típusú, tej alapú termékek gyártására Szikszón új gyártóüzemet érdemes építeni, közvetlenül az energiaitalokat és a jegesteákat gyártó üzemek közelében. A csaknem 12 000 m2 alapterületű, legkorszerűbb technológiával felszerelt üzemben óránként akár 50 000 doboz jegeskávé készülhet, ami óramű pontosságú, megbízható és hatékony belső logisztikai folyamatokat kíván.

 

hell agv automata targonca
Speciális teherfelvevő villákkal kellett felszerelni

 

Évtizedes tapasztalat az ipariautomatizálás terén

A HELL-hez hasonlóan szintén magyar tulajdonú Gamma Digital Kft. az ipari automatizálás terén rendelkezik évtizedes tapasztalatokkal, különös tekintettel a logisztikai rendszerek automatizálására. Így nem véletlen, hogy az új kávéüzem logisztikai folyamatainak megtervezésekor a csaknem 150 fős, többségében villamosmérnököket és szoftverfejlesztőket foglalkoztató budapesti vállalkozásra esett a választás. „A Gamma Digital szakemberei kezdettől fogva innovatív javaslatokkal és szakértelemmel támogattak bennünket, hogy közösen a legmegfelelőbb, költséghatékony, ugyanakkor rugalmas megoldást találjuk meg a kávéüzem logisztikai folyamatainak ellátására” – mondta Tarsoly Elemér, a HELL beruházásokért felelős projektigazgatója. „Az innováció és a folyamatos újítás teljesen egybevág a HELL cégcsoport vállalati filozófiájával, így hamar megtaláltuk a közös nevezőt a Gamma Digitallal. Ugyanakkor az sem volt elhanyagolható szempont a beszállító kiválasztása során, hogy megfelelő referenciákkal rendelkezzen mind szállítópálya-rendszerek, mind pedig a hazánkban egyelőre nem igazán elterjedt vezető nélküli targoncák terén” – teszi hozzá.

 

hell agv automata targonca
A csomagolóanyagok zavartalan ellátása egy egyedi kialakítású, automatizált légzsilipen keresztül történik

 

Speciális igényekhez kell igazodni

A Gamma Digital által szállított automata járművek – nemzetközileg ismert nevükön AGV-k (automatedguided vehicle) – tervezése és üzembe helyezése során több kihívást is le kellett küzdeniük a projektben résztvevő mérnököknek.

Rugalmas megoldást igényelt a rakatok fizikai paramétereinek széles skálája: míg az üres alumíniumdobozokat tartalmazó rakatok magassága akár a 3 métert is eléri elhanyagolható tömeg mellett, addig a keletkező késztermék rakatok viszonylag alacsonyak, ám annál nehezebbek. Ráadásul a hordozó raklap típusa is egészen különböző: a göngyöleg az ipari raklapnál is nagyobb alapterületű, speciálisan az italiparban használt műanyag rakodólapon érkezik, a készáru pedig a szállítmányozásban megszokott, fa Euro raklapokon kerül a raktárba. Az AGV-ket így speciális teherfelvevő villákkal kellett felszerelni, amelyekkel rugalmasan képesek bármely típusú rakományt kezelni, nemcsak a szállítópályákról és a padlóról, hanem akár 3 méteres magasságból is felvéve és leadva azokat.

Az AGV-k üzembe helyezése során a Gamma Digital mérnökeinek olyan egyedi, az italiparra jellemző szempontokat is figyelembe kellett venni, mint például az esetleges rakatsérülések okán keletkező szennyeződések vagy balesetek mielőbbi megelőzése. Ennek érdekében az AGV-k akár szállítási parancs végrehajtása közben is azonnal megállíthatók, a sérült terméket pedig manuális üzemmódban el lehet helyezni egy biztonságos helyre minőségellenőrzésre és hibaelhárításra.

Ezt követően az AGV-t automata üzemmódra állítva a szállítási feladatok emberi beavatkozás nélkül azonnal folytatódnak.

A projekt egyik legösszetettebb feladata egy többirányú légzsilip megtervezése és kiépítése volt, amelyen keresztül egészen különböző anyagáramok zajlanak. Itt érkeznek a töltendő alumíniumdobozok a szomszédos dobozgyárból, valamint az üres faraklap tömbök és különféle csomagolóanyagok a külső raktárakból. Ugyanezen zsilipen keresztül küldik ki az AGV-k a palackozóüzemben keletkező göngyöleget és a maradék anyagokat. A zsilip kialakítása és programozása során figyelembe kellett venni az egyes terméktípusok és szállítások prioritását, irányát, valamint azt is, hogy a belső oldalon automata üzemmódban, a külső oldalon pedig kézi vezérlésű targoncákkal történik az operáció.

 

hell agv automata targonca

 

A bővíthetőség is fontos szempont

Egészen más jellegű kihívást jelentett a kávéüzem automatizált összeköttetése a központi logisztikai csarnokkal, ahová a keletkező készáru rakatoknak kell emberi beavatkozás nélkül, minél rövidebb időn belül eljutniuk. A csarnokok közötti több mint 60 méteres távolságot egy automata szállítópályarendszer hidalja át, a mintegy hét méteres szintkülönbségről két pályarendszerbe integrált raklaplift gondoskodik. A tűzszakasz határokon is átívelő rendszer megtervezésekor a Gamma Digital mérnökeinek különös figyelmet kellett fordítaniuk a későbbi bővíthetőségre, ugyanis a palackozóüzem kapacitásának megduplázásával az automatizált anyagáramok is kétszeresére növekedhetnek. Sőt, lehetőségnek kell lennie új anyagáramok kiépítésére és integrációjára, komolyabb leállás és beavatkozás nélkül.

A szállítási parancs végrehajtása közben is azonnal megállíthatók

A kétféle logisztikai technológiát – az AGV-ket és szállítópályákat – egy, a Gamma Digital által fejlesztett, és már több megrendelőnél sikeresen beüzemelt vezérlő szoftver és SCADA-rendszer felügyeli, amely egyúttal a felhasználói beavatkozásokat, a hibaelhárítást és a rendszerfelügyeletet is lehetővé teszi egy felhasználóbarát, könnyen kezelhető vizualizáció segítségével. Az operátoroknak, illetve karbantartóknak így bármikor lehetőségük van a folyamatok monitorozására, a szállítási parancsok aktuális státuszának megtekintésére, illetve szükség esetén bármilyen rendkívüli beavatkozásra.

„A projekt kivitelezése és a tesztelések során mindvégig elégedettek voltunk a Gamma Digital munkájával. A felmerülő problémákra gyorsan, a változtatási igényeinkre pedig rugalmasan reagáltak. Így mindössze néhány hónap leforgása alatt sikerült integrálnunk új palackozóüzemünket központi telephelyünk komplex gyártó és logisztikai rendszerébe” – összegzi a projekt tapasztalatait Tarsoly Elemér. „Kizárólag a legmagasabb fokú automatizálás teszi lehetővé a HELL Energy további dinamikus növekedését, és piacaink megbízható kiszolgálását. Ennek a célnak fontos eszköze a Gamma Digital által megvalósított logisztikai rendszer is” –tette hozzá.

 

Gamma Digital Kft.