fbpx

Hulladékból újra papír és műanyag lesz (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 május 17.

Az ország minden pontjáról szállítanak papír és műanyag hulladékokat feldolgozásra, valamint iratokat megsemmisítésre a Ladó-Rec Kft. balotaszállási telepére. Videónkban és cikkünkben bemutatjuk, hogy a közel 30 éve folyamatosan bővülő, családi vállalkozásnál milyen gépekkel, hogyan történnek a hulladék válogatása, a darálás és bálázás műveletei.

 

 

Az ország minden pontjáról

Egymás után érkeznek a teherautók a Ladó-Rec Kft. balotaszállási telepére. A Bács-Kiskun megye déli részén működő családi vállalkozáshoz az ország minden területéről szállítanak papír és műanyag hulladékokat feldolgozásra, valamint irodai, bizalmas jellegű iratokat megsemmisítésre.

– Társaságunk a hivatalos iratok megsemmisítése mellett, hulladék nagykereskedelemmel is foglalkozik. Így a papírhulladékon túl, műanyag hulladékokkal (PET, HDPE, LDPE, PP, PS, egyéb műanyag hulladékkal), nem veszélyes elektronikai hulladékkal és kizárólag hulladékká vált bútorhulladékkal – mutatja be a telepen tárolt anyagokat Dr. Ladóczki Mária a cég ügyvezetője (képünkön).

 

Dr. Ladóczki Mária ügyvezető
Dr. Ladóczki Mária ügyvezető, Ladó-Rec Kft. Balotaszállás (fotó: Kristóf Imre)

 

Sokféle papír és műanyag

A beérkezett hulladékot először válogatni kell, hogy anyaguk szerint elkülönítve újra hasznosításra kerülhessenek. A válogatáshoz szállítószalag viszi föl az összegyűjtött hulladék anyagot, ahol egy nagy csarnokban, 8-10 fő válogatja szét konténerekbe helyezve azokat. Tekintélyes mennyiség megy át naponta az emberek kezei között, ránézésre a nagy hegyből kisebb dombok keletkeznek, amelyeket tovább szállítanak feldolgozásra.

 

Kézi válogatás
Kézi válogatás a Ladó-Rec Kft. telepén (fotó Kristóf Imre)

 

– Évente a balotaszállási telepünkön 15-16 ezer tonna nem veszélyes papír és műanyag hulladékot válogatunk szét. Ez a kezdő pont a munkafolyamatban, ahol itt állunk. Ide érkezik meg a hulladék, és megy föl a válogatóműbe, ahol kézi válogatással frakciókra szelektáljuk az anyagot a műanyagipari és a papíripari felhasználók részére vezet tovább az üzemben Ladóczki István, a Ladó-Rec Kft. másik ügyvezetője (képünkön).

 

Ladóczki István ügyvezető
Ladóczki István ügyvezető, Ladó-Rec Kft. Balotaszállás (fotó: Kristóf Imre)

 

Bizalmas iratok

A kiválogatott anyag egy része irattári hulladék, amit egy másik épületbe szállítva a felismerhetetlenségig összeaprítanak. Ez úgy történik, hogy egy nagy és igen zajos darálóban apró fecnikre vágják a kések az iratokat. Az így keletkezett, nagymennyiségű papírt a présgépekhez szállítják, ahol bálákat préselnek belőle.

 

Összeaprított papírhulladék
Összeaprított papírhulladék bálázáshoz (fotó: Kristóf Imre)

 

Hulladékból újrapapír

– Az így tömörített papír már gazdaságosan tárolható és szállítható mutat a sok egymásra rakott bálára Ladóczki-Barabás Brigitta, a cég gazdasági és adminisztrációs vezetője (képünkön). Az összegyűjtött papírhulladékból a feldolgozás során készített bálákat papírgyári újrahasznosításra értékesíti a cég, ezáltal a hulladék papírból újra papír lesz. Az alapanyagok szerint szétválogatott műanyag hulladékból is bálákat készítenek, amelyek szintén újra hasznosításra kerülnek.

 

Ladóczki-Barabás Brigitta
Ladóczki-Barabás Brigitta, a Ladó-Rec Kft. gazdasági és adminisztrációs vezetője (fotó: Kristóf Imre)

 

– Mi csak egy láncszem vagyunk, de nagyon fontosnak tartjuk a tevékenységünket, hiszen a hulladékból a feldolgozás és az újrahasznosítás eredményeképpen újra termékek keletkeznek, és ezzel jelentősen hozzájárulunk a környezetünk védelméhez – tette hozzá Ladóczki-Barabás Brigitta.

 

„Egy nagy család vagyunk”

A Ladó-Rec Kft. egy igazi családi vállalkozás. Közel 30 éve még kétfős betéti társaságként indult, azóta folyamatos fejlesztésekkel gyarapították. Mára 14 országgal és több, mint 1500 partnerrel vannak kapcsolatban.

 

Ladóczki-Barabás Brigitta
Balról jobbra: Ladóczki-Barabás Brigitta, Ladóczki István, Ladóczki Mária (fotó: Kristóf Imre)

 

– 1992-ben a szüleink alapították a társaságot. 10 éve már a húgommal és a feleségemmel vezetjük a céget, és a nagyszerű csapatunkkal. Jelentős mérföldkövek is fűződnek az elmúlt évtizedhez: a hatékonyságot folyamatosan növeltük, számottevő beruházásokat hajtottunk végre, hogy a kor követelményeinek megfelelő hulladékkezelő létesítményt tudhassunk magunkénak. Nagyon boldogok vagyunk, hogy 30-40 embernek folyamatosan tudunk munkát biztosítani, és a jövőben is a megkezdett tendenciát szeretnénk folytatni. Folyamatosan fejleszteni, innovatívnak lenni, hogy a kor követelményeinek minél hatékonyabban tudjunk megfelelni – mondta Ladóczki István.

 

A Ladó-Rec Kft. balotaszállási telephelye
A Ladó-Rec Kft. balotaszállási telephelye (fotó: Kristóf Imre)