fbpx

Friss vagy újrahasznosított?

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 18.

Nincs vagy-vagy

Bevásárláskor az alapján választja ki a csomagolást, hogy az ön szerint mennyire környezetbarát? Létezik néhány szempont, amit tudnia kell ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhassa a bolygónk érdekében.

 

Szűz rost nélkül nem létezne újrahasznosított papírcsomagolás

Mind a friss mind az újrahasznosított rostoknak megvan a saját felhasználási területük, de tény, hogy újrahasznosított csomagolás nem létezne szűz rost nélkül. „A farost minden használatkor szétesik, mint egy pulóver, amelyet néhány mosás után nem lehet újként eladni” – magyarázza Anne Uusitalo, a Metsä Board termékbiztonsági és fenntarthatósági igazgatója.

„Újrahasznosított rostok alkalmazásakor általában egy kevés szűz rostot kell adni a keverékhez a csomagolás szükséges szilárdságának és merevségének biztosítása érdekében. Ezért a friss rost egyszerre kezdete és megvalósítója a körkörös gazdaságnak.”

 

Fenyőág

 

 

Élelmiszerek biztonságos tárolása kiváló minőségű friss rostokkal

Lehet, hogy nem ez az első dolog, amire gondol, amikor levesz egy csomagot az üzlet polcáról. Az újrahasznosított csomagolás azonban tartalmazhat nyomdafesték-, ragasztó- és egyéb vegyianyag-maradványokat, amelyek nem kerülhetnek közvetlen érintkezésbe az élelmiszerekkel. Egyes országokban az újrahasznosított rostok csomagolási célú felhasználása még tiltva is van. A szűz rost ugyanakkor tiszta és biztonságos. A tisztán szűz rostot tartalmazó kartonból készült csomagolás nincs hatással az abban csomagolt vagy felszolgált étel ízére. A friss rostokról tudjuk, hogy fenntarthatóan kezelt erdőkből származnak, az újrahasznosított rostok eredete gyakran ismeretlen.

 

Minimalizálja a szén-dioxid-kibocsátást

Jó tudni azt is, hogy a szűz rostokból készült csomagolások CO2-egyenlege alacsonyabb lehet, mint az újrahasznosított rostokból készült csomagolásoké. A CO2-egyensúlyban fontos szerepet játszik a karton súlya és a csomagolási egység előállításához szükséges anyagmennyiség.

„Újrahasznosított csomagolókarton alkalmazása esetén gyakran több anyag szükséges ahhoz, hogy ugyanolyan szilárdságot és merevséget lehessen elérni, mint szűz rostokkal” – mutat rá Uusitalo. „A szűz rostból készült kartonok nagy merevsége és volumene lehetővé teszi alacsonyabb felületi tömeg használatát azonos csomagolási minőség mellett. Ennek fenntarthatósági előnyei vannak a csomagolás teljes életciklusa folyamán: kevesebb nyersanyagigény, kisebb szállítási tömeg és kevesebb hulladék a lánc végén.”

Fontos szerepet játszik a kartongyártásban felhasznált energia típusa is. Alacsony kibocsátású, megújuló energiaforrások felhasználásakor a friss rost karton környezeti hatása kisebb lábnyomot hagy maga után.

 

A fenntartható választás

Tehát mi a legfontosabb megállapítás? Elvileg a friss és újrahasznosított rostok társak a körforgásos gazdaságban. Az alacsonyabb környezeti hatású opció kiválasztásához több ismeretre van szükség. Van-e értelme vitát folytatni arról, hogy melyik csomagolás jobb, ha alapvetően mindkettő jó?

„Jó választás a kartoncsomagolás, ha tudja, hogy megújuló, fenntartható forrásokból származik, és nem fosszilis műanyagból készül. A fosszilis alapú energia- és anyagfogyasztás csökkentésével a legnagyobb mértékben hozzájárulhatunk a környezet védelméhez és az éghajlatváltozás mérsékléséhez”– zárja mondanivalóját Uusitalo.

 

Újrahasznosítás ábra

 

Forrás: Metsä Board Magazine 2020 Herbst

Szöveg: Charlie Bass

Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Fordította: LUPE Magazin