fbpx

További durva gázolajár-emelés lesz pénteken

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 14.

A hétvégén már magasabb árakkal számolhatunk a kutakon: a benzin nagykereskedelmi ára literenként bruttó 7 forinttal, a gázolaj pedig 11 forinttal drágul pénteken.

Kisteher
A közúti szállítás költségei egyre magasabbak lesznek, ha így mennek fel az üzemanyagárak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jön a fűtési szezon, készletezni kell?

Oroszország és Szaúd-Arábia múltheti bejelentése szerint továbbra is fenntartja a termelést korlátozó intézkedéseket. Ennek hatására már hétvégén 91 dollár körül mozgott a Brent típusú olaj hordónkénti ára, ami mára elérte a 93 dollárt. A szakemberek szerint az emelkedés lassan eléri a csúcsot, azzal számolnak, hogy hamarosan megáll.

A tél előtt a fűtőolaj készleteket is fel kell tölteni, az elemzők szerint ez vezetett oda, hogy a kereskedelemben a gázolaj nagyobb mértékben drágult, mint a benzin.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 96 forint, gázolajnál ugyanez az érték 116 forint. Az adatok azt mutatják, hogy a drasztikus szerdai emelést nem érvényesítették egy az egyben a kiskereskedelemben, az üzemeltetők egy része „lenyelt” egy forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 648 Ft/liter*;
  • gázolaj – 665 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 655 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 676 forint lesz.

Utoljára szerdán emelkedtek a nagykereskedelmi árak, akkor a gázolaj ára 15 forinttal, a benzin literenkénti tarifája 4 forinttal emelkedett.

A fenntarthatóság és a magas üzemanyagárak ösztönzik a közúti szállítás szereplőit az e-mobilitással kapcsolatos beruházásokra


 
* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.