fbpx

Városi környezetben is létezik már megoldás komposztálásra

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 28.

Felmérések szerint egy átlagos háztartásban keletkező hulladék mennyiségének akár 20-50 százaléka szerves anyag, városban azonban kevés lehetőség adódik komposztálásra. Erre ad választ a Compocity Kft. innovációja Dolgozói Különdíjat nyert a Vodafone Digitális Díj pályázatán.

 

Komposztálás beltérben

„Fejlesztésünk egy beltéri rendszer, amely a környezeti nevelésben és a szemléletformálás kialakításában nyújt aktív segítséget, legyen szó irodai dolgozókról, oktatási intézményekről vagy éppen vendéglátóhelyekről. Megoldásunkkal minden közösség aktívan hozzájárulhat az élhetőbb és zöldebb városi környezet megteremtéséhez” – ismertette a Compocity társalapítója, ötletgazdája és vezérigazgatója. Pancsa Emese Zsuzsanna a Trend FM műsorában elmondta, hogy csapatunk célja a beltéri komposztálást játékosan egyszerűvé és szerethetővé tenni.

 

komposztálásra pancsa emese
Pancsa Emese, a Compocity vezérigazgatója (Kép forrása: Sebestyén László)

 

A budapesti kukák mintegy 40 százaléka olyan organikus hulladékkal van tele, amelyekkel tápanyagot lehetne generálni – olvasható az IoT ZóNA oldalán. Akiknek nincs kerti vagy erkélyre kitehető megoldásra lehetősége, azoknak léteznek már beltéri fejlesztések, de azok kicsit körülményesebbek és időigényesebbek. A hat fős öko-startup arra fókuszált, hogy kiszélesíthesse a felhasználók körét egy nemcsak hasznos, hanem szórakoztató és edukatív megoldás segítségével.

 

Átalakított japán eljárás: egyszerűbb és sokkal gyorsabb

A kerti gilisztákkal történő komposztálás esetében elég specifikus a lista, ami komposztba kerülhet, a Compocity módszere viszont a tradicionális japán eljárás átalakítása. Ehhez mikroorganizmusokat használnak, aminek köszönhetően nem kell biztosítani a földet – az élő közeget – hanem egy az egyben megtölthető az eszköz hulladékkal. A Compocity-ben egy légmentes eljárás során zsilipes rendszer segítségével adagolják a mikroorganizmust a hulladékhoz. Végül olyan fermentált anyagot kapunk, amely gyakorlatilag két hét alatt elkészül, míg a nagyon lelkiismeretes gilisztákra 6-8 hónapot kellene várni.

Az eszköz úgy lett kialakítva, hogy egy 25-30 fős közösség nagyjából kétheti hulladékát feldolgozhassa. A komposztkapszula egy 40 literes kivehető tartály. A folyamat során kicsapódó nedvességet, vagyis a komposztteát a 60 centiméter átmérőjű, gömbformájú okoskuka lábaiban gyűjtik össze. Mivel valamennyit tömörödik az anyag, így a 40 literes kapszulába 50-60 liter szerves hulladék is bekerülhet.

 

Játékos pontgyűjtés és monitorozás

A készülékbe számos szenzort helyeztek el, amelyek segítségével egyrészt visszajelzéseket tudnak adni a komposzt minőségéről, másrészt a szenzoradatok egy játékon keresztül is be tudják vonni a közösségeket. „Minden egyes bedobott hulladék súlyáért pontokat ad az eszköz, és ezzel az applikáción keresztül monitorozni tudjuk a személyes és a közösségi hozzájárulásunkat, emellett vannak játékos küldetések is” – tette hozzá az ötletgazda.