fbpx

Összefogásra tanítja az emberiséget az emissziós cél

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 13.

Ökoindustria: Kéz a kézben az innováció és a fenntarthatóság, de kell hozzá az együttműködés

Sem egy vállalat, sem egy egész ország, de önmagában még egy kontinens államainak összefogása sem elegendő a károsanyag-kibocsátás, például a CO2-emisszió érdemi csökkentésére. Ugyanakkor a Lean&Green, a zöld lean fejlesztéséhez és a környezet megóvásához szükséges tudással rendelkezésre áll, hogy hatékony együttműködéssel és tudásmegosztással jelentős eredmények születhessenek – ezzel összegezhető néhány fontos üzenet az Ökoindustria 2021 szakembereinek előadásaiból.

 

Őkoindustria

 

Összefogással erősíthetjük egymást

A zöld iparágak és ellátási-logisztikai láncok egyik legfontosabb közép-európai rendezvényén, az Ökoindustria 2021 eseményen a program egyik fő támogatója, a Holland Királyság magyarországi nagykövete nyitóbeszédében emlékeztetett: Magyarországon az Európai Lean&Green Program széles körű megismertetését a Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT közösen koordinálja. René van Hell kihangsúlyozta az együttműködés fontosságát, ám nemcsak a vállalkozások és szervezetek, de az országok és az EU szintjén is. Kiemelte, hogy mindenkire szükség van a Lean&Green Programban, mert csak széles körű, 100 százalékos összefogással érhetjük el a kitűzött zéró emissziós célt. A magas színvonalú rendezvényen Dr. Chikán Attila, az MLBKT társelnöke rámutatott arra, hogy a fenntarthatóság és a digitalizáció szempontjának egyik legfőbb hordozója a logisztikai iparág. Kiemelte azt is, hogy a „Lean” érdekeit jogosan egészíti ki most a „Green”, és a kettő nemhogy kizárja, hanem éppen hogy erősítheti egymást, például a költségcsökkentések révén.

 

Vagy együtt nyerünk, vagy sehogy

A megnyitókat követő szakmai előadások felvezetéseként a GS1 Magyarország igazgatóságának tagja a hatékonysági és biztonsági szempontokat emelte ki. Kétszeri Dávid szerint a két kulcsszó köré fonódó technológiai megoldások arra is szolgálnak, hogy növeljék a termékek biztonságát, illetve segítsék az újabb törekvések révén a fenntarthatósági és annak egyik elemeként a CO2-kibocsátás csökkentési célok elérését. Rámutatott, hogy nemcsak a vállalkozáson belüli folyamatokat kell ennek fényében megvizsgálni, hanem a teljes ellátási láncot, hiszen egy-egy termék számos szereplőt érintve jut el a végfelhasználóhoz. – „Ahhoz, hogy egy termék karbonlábnyomát meghatározzuk, sok szereplőnek kell együttműködnie, együttes törekvések kellenek a csökkentéshez” – mondta, majd hozzátette, hogy a Lean&Green törekvésekben egy cég, egy vállalkozás önmagában kevés. – Arra van szükség, hogy az ellátási láncban a beszállítók, kereskedelmi partnerek, szállítmányozók együtt dolgozzanak, közös célokat határozzanak meg, és egymástól tanuljanak, egymást segítsék ezen az úton. Ebben a versenyben vagy együtt nyerünk, vagy sehogy” – fogalmazott az előadó. Mindezt Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország szektormenedzsment-igazgatója a Magyar Lean&Green Program kapcsán azzal erősítette meg, hogy a hatékonyság és a környezetvédelem nagyon jól tud együttműködni a vállalatok életében. A program középpontjában a logisztikai folyamatok CO2-kibocsátásának csökkentése áll, és ehhez a hatékonyság mellett a környezetvédelem is fontos szempont. Nagyelőny, hogy a program tagjai megoszthatják egymással a már elért eredményeiket és tapasztalataikat. Ezt igazolja, hogy a program már 13 országban jelen van olyan ellátási láncokban, amik nagy- és kisvállalkozásokat egyaránt tömörítenek. – „A nemzetközi jó példák megosztásával szeretnénk a hazai cégeket segíteni abban, hogy ugyanezen sikereket Ők is el tudják érni. A program szlogenje, a „100 százalékos együttműködés, 0 százalék emisszió” jól kifejezi az előttünk lebegő célt, ehhez várjuk azon hazai partnereket, akik képesek elköteleződni emellett a filozófia mellett” – emelte ki az igazgató, hozzáfűzve, hogy a program a népszerűsítő lehetőségeken túl a networking előnyét is nyújtja a benne résztvevők számára.

 

Őkoindustria

 

A kibocsátás csökkentése az ellátási láncban

A szakmai előadások sorában Ujlakán Tibor, a T75 Consulting ügyvezetője a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében végzett mérések fontosságát és lehetőségeit elemezte. Csipes Péter, az STI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szállítmányozó szolgáltatóként a hatókör meghatározása mellett kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az ellátási láncra való ráhatással rendelési frekvenciákat tudnak módosítani, javaslatokat tehetnek a sourcing-útvonalak váltására, beállítására, amik mind segítik a fenntarthatósági fejlesztéseket.

A Deloitte Magyarország Zrt. részéről Lukács Ákos, a cég fenntarthatósági és klímaváltozás-üzletági vezetője bemutatta az „Okos és fenntartható mobilitás” tanulmány eredményeit. A tanulmány szerint 10 éven belül 4,5 milliárd eurónyi beruházás várható az e-mobilitásban, az üzemanyagtöltők számának jelentős növelésével a városon belüli e-kereskedelmi logisztika kiszállításainak hatékonyság-növelésében, a kutatás-fejlesztésben pedig a hidrogénszállításban történő alkalmazást érintő innovációban. Lukács Ákos kiemelte: a digitalizáció és a beszállítói hálózat elérése döntő elemek, mert sokkal több a károsanyag-kibocsátás a beszállítói láncban, mint amit a vállalkozás, mint gyártó elszenved. Harmat Eszter, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója a flották fenntarthatóvá tételéről beszélt: 32 országban csaknem 2 millió gépjárművet kezelnek, s a tavalyi rendelések bő 15 százaléka már elektromos autó volt. Kihangsúlyozta, hogy e téren hazánknak még sok tennivalója van. A Magyar Lean&Green Programhoz csatlakozott új stratégiai partner, a széles nemzetközi hálózatba ágyazott, 10 éve alapított Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete képviselője, Szarvas Gábor arról beszélt, hogy az építészet nem áll távol a logisztikától. Az építményekhez kapcsolódó CO2-kibocsátás magas a teljes kibocsájtáshoz viszonyítva. Mivel ez nemcsak az épületeket érinti, hanem az építkezést, az építőanyag-előállítást és a szállítást is, az egyesület azért is csatlakozott a Lean&Green Programhoz, mert az emissziócsökkentést kiemelten fontos célnak tartják.

 

A folytatásban…

Az Ökoindustria 2021 Lean&Green workshopjának záróakkordjaként Krázli Zoltán ismertette a Magyar Lean&Green Programmal kapcsolatos további terveket, feladatokat. A Program iránt jelenleg érdeklődő vállalkozásokkal folytatódik a párbeszéd. A Programhoz tartozó Platform célja az, hogy aktív közösség alakuljon ki hazánkban is. Egy újabb workshop is előkészületben van, valamint az őszi MLBKT kongresszus keretében további újdonságokkal szolgál majd a három koordináló szervezet a Programról.

 

Kohout Zoltán