fbpx

Új korszak küszöbén állhat a papír- és cellulózipar

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 12.

Európa papír- és cellulózipara a világon a második legnagyobb. A 2014-es adatok alapján az ágazat több mint 130 millió tonnát állított elő, ami a globális termelés körülbelül 23%-a. Becslések szerint ebből 11 millió tonna nem újrahasznosítható hulladék lett.

 

Fosszilis tüzelőanyag helyett papírhulladék

Az EU papírlánc-projektjének célja, hogy hasznosítsa ezt a papírhulladékot, hogy más iparágak, például az építőipar és a bányászat erőforrásként használhassák fel.

 

papír papírgyár csomagolás

 

Az Business Planet (Euronews) azért kereste fel Johan Elvnertet, az erdőalapú technológiai platform főtitkárát, hogy többet megtudhassunk arról, hogyan helyettesítik papírhulladékkal és más faalapú anyagokkal a fosszilis tüzelőanyagokat.

– A cellulóz- és papíripar sok erőforrást igényel: átalakul-e az ágazat a fenntarthatóbbá válás érdekében?

– Az EU cellulóz- és papíripara a lehető legtöbbször újrahasznosítja az egyes papírszálakat, de végül a szál egyszerűen túl rövid ahhoz, hogy újra felhasználható legyen, és az olyan hulladékok, mint a festékmaradványok, ásványi töltőanyagok vagy az eldobott papírzacskóba ragadt élelmiszerek, felhalmozódnak.

Ami nem használható fel a termékekhez, abból elégetéskor főleg energiát nyernek, de az ipar nagyon keményen dolgozik azon, hogy a mai hulladékot felhasználják a holnap termékeihez. A Papírlánc-projekt jó példa erre. Egy másik példa a halgazdaságok élelmiszer-termesztése és a cellulózüzemek tisztítóvize. Legjobb tehát, ha nem hulladékként gondolunk rá, hanem mint erőforrás.

 

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget

– Ez azt jelenti, hogy a fa új korszakát éljük?

– A fa fantasztikus és megújuló. Az embereknek sok izgalmas ötletük van, hogy hogyan lehet a fosszilis anyagokat fával helyettesíteni. Például a kutatók átlátszó fát fejlesztenek, amely helyettesítheti az üveget. De nagyon örülök, amikor olyan hagyományos termékeket látok, mint a papírzacskók visszatérése, vagy olyan fa felhasználásával készült épületek, amelyek valóban szén-dioxidot tárolnak a városokban.

 

– Nem kellene inkább védenünk az erdőket, mint még többet kivágni?

– Magam is egy családi erdő tulajdonosa vagyok, így tudom, hogy egyszerre lehetséges használni és védeni is az erdőt.

 

papír fa papírgyár

 

A fákat a nagyszüleim ültették, én pedig most „betakarítok”, aztán én is elültettem azokat a fákat, amelyeket a következő generációk fognak kivágni. Óriási ajándék látni a vadon élő állatokat, például a jávorszarvasokat és a vaddisznókat az erdőnkben. Amikor kivágunk egy fát, tudom, hogy fenntartható dolgokra, olyanokra, amelyekre az embereknek tényleg szükségük van.

 

Képek forrása: Csomor Zsolt