fbpx

Levendulamezőkön hasznosul a kávékapszula

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 23.

A Nespresso visszagyűjtött kávékapszuláiban lévő kávézacc egy részéből egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeg készül, ami a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosul, a termőtalaj minőségének javítására.

 

Nemcsak a zacc, az alumínium is visszakerül a körforgásba

A Nespresso az elmúlt években 59 országban, összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula újrahasznosítási lehetőség. A Nespresso célja, hogy az újrahasznosítási arányt folyamatosan növelje.

 

kávékapszula
Kép forrása: Nespresso

 

Az újrahasznosítás további ösztönzésére különleges együttműködésre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal. A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a vállalat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a Főapátság levendulamezőin hasznosítanak a termőtalaj minőségének javítására. A kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása – mind a termőközeggyártás Magyarországon történik.

 

levendulamező

 

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul. Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születik újjá, de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is – olvasható a Nespresso közleményében.

 

Összeállította: Csomor Zsolt