A hosszú szünet után újraindultak Brnóban a szakvásárok

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2022 január 22.

A vásáripart és a kongresszusokat 2020 márciusában Európa-szerte leállították. A tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások fokozatos lazítása tette lehetővé a szakvásárok és kongresszusok újbóli megrendezését. A kényszerszünetet után ennek köszönhetően a brnói vásárok is megnyitottak.

Brnóban is érvényes 3G-szabály

„A személyes kapcsolat az üzletkötés alapja, és ezt hiányolják a piaci szereplők. A szakvásárok az üzleti élet szerves részét jelentik. Ha működni akarunk, akkor meg kell tanulnunk még egy ideig együtt élni a koronavírus-világjárvány elleni intézkedésekkel” – jelentette ki Jiří Kuliš, a Brnói Vásártársaság vezérigazgatója.

Csehországban is az úgynevezett 3G-szabály alapján ítélik meg a résztvevők védettségét, illetve fertőzőképességét: az oltottak, felgyógyultak és a negatívan teszteltek vehetnek részt a tömegrendezvényeken. Ez a szabály lesz alapvető a szakvásárok látogatására szerte Európában. A feltételeket nem teljesítők a vásárközpontba lépés előtt antigén-tesztet végeztethetnek. A további óvintézkedésekhez tartozik a mindenkori előírásoknak megfelelő maszk viselése és a távolságtartás. A csehországi tömegrendezvényeken szerzett eddigi tapasztalatok szerint nem volt probléma az új feltételek betartásával. Az utazásokat és a szakvásári részvételt megkönnyíti a European Covid Pass, az európai védettségi igazolvány. A szakvásárok számára jelenleg az Európán kívüli országokból történő beutazás jelenti a kihívást, mert emiatt nem lehet a korábbihoz hasonló arányú nemzetközi részvétellel rendezni az európai szakvásárokat.

 

 

A személyes találkozó semmivel sem pótolható

A világjárvány legsúlyosabb időszakában néhány vásártársaság megpróbálta online formában megvalósítani a szakvásárokat. A Brnói Vásártársaság azonban a személyes jelenlétű rendezést részesíti előnyben. „A személyes szimpátia és a bizalom jelenti az üzleti kapcsolat alapját. Egy virtuális szakvásár csupán egy kiegészítés, és csak a világjárvány idején használt szükségmegoldás. A személyes találkozás és a termék élőben történő megtekintésének lehetősége semmivel sem pótolható. Az ember közösségi lény, szükségünk van a kapcsolatra más emberekkel” – mondta Jiří Kuliš.

 

18 hónap után újraindulnak a szakvásárok

A brnói vásárközpontban az újraindítás után először a STYL és KABO divat- és cipővásárt rendezték meg, majd az ANIMAL TECH, a haszonállatok nemzeti kiállítása következett. Mindkét rendezvény élénk érdeklődésre talált a kiállítók és látogatók körében egyaránt. Szeptember végén rendezték meg Brnóban a World Dog Show-t, majd a honvédelem, a rendőrség és a tűzoltóság szakterületeit felölelő IDET/PYROS/ISET nemzetközi védelmi és biztonságtechnikai szakvásárt.

Az MSV-nek idén rendkívüli, novemberi időpontot választottak, de a gépipari szakvásár ezt követően viszont visszatér a megszokott szeptember-októberi rendezéshez.

 

 

A 2022-es év fénypontjai

A Brnói Vásártársaság szeretettel várja a magyar vállalatok részvételét az építőipari szakvásáron és a februárban megrendezésre kerülő SALIMA/SALIMA TECHNOLOGY élelmiszeripari és élelmiszer-technikai szakvásárokon. Az áprilisban megrendezésre kerülő TECHAGRO, SILVAREGINA és BIOMASA mezőgazdasági gépvásárokra vagy a rendhagyó időpontban, májusban megrendezendő AMPER elektrotechnikai szakvásárra is invitálja a magyar szereplőket a Brnói Vásártársaság.

Az előző TECHAGRO – SILVA REGINA – BIOMASA volt az első nagy vásárcsoport, amelyet 2020 márciusában lemondtak. Az utolsó, teljes vásári év a 2018-as volt, akkor is igen jelentős magyar részvétellel. A következő TECHAGRO-t 2022. április 3-7. között rendezi meg a BVV. A seregszemle hagyományos célpontja a magyar kiállítóknak.

A naprakész brnói rendezvénynaptárt a https://www.bvv.cz/en/honlap kínálja.

 

Magyarországi képviselet:

BD-EXPO Kft.

Máté Szilvia, ügyvezető

Tel.: 1/346-0273

E-mail: [email protected]

web: www.bdexpo.hu

 

Fodor Mihály