fbpx

Speciális járművekkel szállították a túlméretes rakományt

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 19.

Az AsstrA szakemberei két rakomány túlméretes nyersolajfeldolgozó berendezés szállítását szervezték meg Görögországból egy magyar finomítóhoz. A közúti infrastruktúra korlátai és a berendezés 25 méteres hossza, 4,5 méteres szélessége, valamint 5,7 méteres magassága miatt multimodális szállítási rendszert alkalmaztak a projektnek a végrehajtására.

 

Rekdordidejű átrakodás

„A túlméretes rakományszállításokat mindig egyedileg, eseti alapon szervezzük meg. Ebben a projektben a berendezés 25 méteres hossza és 4,5 méteres szélessége nem jelentett különösebb kihívást. A közel 90 tonnás súlya és 5,70 méteres magassága miatt ugyanakkor speciális járművekre volt szükség ahhoz, hogy az echedorosi berakodó helyről a legközelebbi kikötőbe, Thesszalonikibe szállítsák” – hangsúlyozza Przemysław Boroński, az AsstrA túlsúlyos rakományokért felelős osztályának vezetője.

 

túlméretes tartály daru uszály
Kép forrása: AsstrA

 

A kedvező időjárási viszonyoknak és az ellátási lánc valamennyi résztvevője által kifejtett eredményes erőfeszítéseknek köszönhetően a kikötőben az átrakodás rekordidő alatt, 3 órán belül megtörtént. A kikötői műveletek befejezése után a hajó folytatta útját a Dardanellákon és a Boszporuszon át, és 6 napon belül elérte a romániai Konstanca kikötőjét. Ott az AsstrA szakembereiből álló csapat várta, akik felügyelték a berendezés darus berakodását egy speciális uszályra.

„A felfelé vezető út nem volt könnyű. A rakományok súlya megnehezítette az uszály manőverezését. A Dunán jellemzően használt nagy, belföldi uszályok helyett kifejezetten egy speciális uszálytípus használatát választottuk annak biztosítására, hogy betartsuk a szigorú szállítási ütemtervet” – tette hozzá Przemysław Boroński.

Miután egy sor engedélyt megkapott, és többször átesett a COVID-ellenőrzésen, a rakomány időben megérkezett a százhalombattai kikötőbe. A korábban elfogadott ütemtervnek megfelelően az AsstrA szakemberei azonnal elkezdték a felkészülést a kirakodásra a címzettnél.