fbpx

A logisztikai szolgáltató is felelős lehet júliustól

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 04.

A július közepétől hatályos szabálymódosítás megálljt parancsol az ellenőrzési rendszert megkerülőknek: a nem biztonságos termékeket terítő, jellemzően külföldi webáruházak a továbbiakban nem játszhatják ki a hatóságokat egy közvetítő beiktatásával. Ha az értékesítési lánc más szereplőit nem érik el, a logisztikai szolgáltatóval szemben is eljárhatnak veszélyes termék árusítása esetén a piacfelügyeleti hatóságok.

 

konténer kikötő teherautó

 

A hatóságok ezzel eredményesebben léphetnek fel

Az online kereskedelemben egyre nagyobb szerephez jutnak a logisztikai szolgáltatók (fulfillment house). Elsődleges funkciójuk a termék tárolása, amire azért lehet szükség, mert a webáruházak egy része nem rendelkezik raktározási lehetőséggel. Főként tengerentúli rendeléseknél az online vásárolt árucikket egyenesen a logisztikai központba szállíthatják, ahol készletezik, polcokon vagy raklapokon tárolják, majd a webáruházba érkező megrendeléseket összekészítik, csomagolják, és eljuttatják a vásárlókhoz.

Ezen felül egyedi megállapodások alapján további szolgáltatásokat – például számlázást – is vállalhatnak. Logisztikai szolgáltatónak csak az minősül, aki a raktározás, csomagolás, címzés és feladás közül legalább kétféle szolgáltatást kínál.

A piacfelügyeleti hatóságok eddig csak a gyártóval, az importőrrel, a meghatalmazott képviselővel vagy a forgalmazóval szemben rendelkeztek hatáskörrel. Gyakran előfordul azonban, hogy egyedül a logisztikai szolgáltatót érik el. A jelenleg lényegében raktárként funkcionáló szolgáltatóval szemben eddig érdemben nem léphettek fel, így nem tudták kinek megtiltani a kockázatos áruk forgalmazását. Egyes cégek a logisztikai szolgáltatók révén akár visszaélés szerűen is eláraszthatták az uniós piacot veszélyes termékekkel, vagy legalábbis megkerülhették a piacfelügyeleti ellenőrzési rendszert – olvasható az ITM közleményében.

Az új előírások szerint azonban minden piacfelügyeleti hatóságnak lehetősége lesz az Európai Unióban letelepedett bármely logisztikai szolgáltatóval szemben eljárnia akkor, ha a gyártó, importőr vagy meghatalmazott képviselő nem érhető el. A szabályozás nem terjed ki a postai és csomagkézbesítési, árufuvarozási szolgáltatásokra.

Bár a logisztikai szolgáltatók csak más megoldás híján kötelezhetők, de a többi gazdasági szereplőhöz hasonlóan már rajtuk is számon kérhető a termékbiztonsági előírások betartása.