fbpx

Jelentősen növekedhet a szenzorok alkalmazási területe

Írta: Csomor Zsolt - 2023 április 15.

Környezetünkről és rólunk is gyűjtik az adatokat azok az apró érzékelők, amelyek behálózzák mindennapjainkat, biztonságosabbá és kényelmesebbé teszik életünket. Jelen vannak autóinkban, óráinkban, telefonunkban, városaink minden pontján, és hamarosan beépülnek a szemüvegünkbe, ruházatunkba, sőt akár a testünkbe is. Mennyiben áldás vagy átok ez, hol tart és merre folytatódik a szenzorok forradalma?

Ötmillió szenzor naponta

Egyetlen okostelefonban húsz szenzor található, egy elektromos autó pedig akár több százat is tartalmazhat. Ezekből az apró érzékelőkből naponta közel ötmillió, éves szinten mintegy másfél milliárd darabot gyárt a nemzetközi Bosch csoport, és folyamatosan dolgozik a fejlesztésükön is.

Az előrejelzések szerint 2030-ig a félvezetők piaca megháromszorozódhat – derül ki a Bosch Magyarország Podcast legfrissebb adásából, melyben Csikósné Dr. Pap Andrea Edittel, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatási dékánhelyettesével és Mezősi Norbert gépészmérnök-közgazdásszal, a magyarországi Bosch csoport szenzorok tervezésében részt vevő csoportjának vezetőjével Tóth Edit, a Robert Bosch Kft. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok osztály digitális menedzsere beszélget.

Podcast adás
Kép forrása: Bosch (balról jobbra: Tóth Edit, Mezősi Norbert és Dr. Pap Andrea Edit)

Piaci robbanás előtt az okosszemüvegek

Az érzékelők egyre kisebbek, egyre gyorsabbak, és egyre több lesz belőlük az eszközeinkben. A járművekbe, fülhallgatókba beépített okosszenzorok után, a Bosch szakértője szerint, a következő piaci robbanást az okosszemüvegek térnyerése hozhatja el. Várhatóan széles körben népszerűvé fog válni például, hogy vezetés közben a szenzorokkal felokosított szemüvegünk fejmozdulatainkat követve megmutatja a helyes útirányt vagy a veszélyes helyzeteket. De a főzés szerelmeseinek is könnyebb dolga lesz, hiszen ezzel az eszközzel a hozzávalók adagolása, a mennyiségek kimérése, tehát az étel elkészítése is egyszerűbbé válik.

Szenzorok forradalmasíthatják az ingatlanpiacot is

Személyes kényelmünk és biztonságunk növelése mellett az új generációs szenzorok a kereskedelmi és üzleti világot is alapjaiban átalakíthatják. A szenzorok ezreinek segítségével automatizált óriásraktárak után jöhetnek az intelligens bevásárlókocsik, amelyek maguktól olvassák le a termékek vonalkódját, ezzel jelentősen felgyorsítva a bevásárlás folyamatát. A Bosch által nemrég bemutatott légszennyezettség-mérő optikai szenzor pedig, ha beépül a hétköznapi mobileszközökbe, akár az ingatlanpiacot is feje tetejére állíthatja a bárki számára gombnyomásra elérhető helyi légszennyezettségi adatok révén – véli a Bosch szenzorfejlesztési szakértője.

911 – életmentő érzékelők

Az életmentésben és a katasztrófaelhárításban is aktív szerep jut a legújabb szenzoroknak, hiszen az Egyesült Államokban a 911-es segélyvonalra érkező hívások esetén a telefonokba épített légnyomásszenzorok adatai alapján a diszpécserek nemcsak azt látják, honnan érkezik egy segélykérés, hanem azt is, hogy melyik emeletről.

Sebkötözés okosan

Az egészségügy is több területen épít az érzékelők nyújtotta információkra. A vérnyomást, szívritmust mérő okosórák ma már hétköznapi megoldások, de talán kevesen hallottak a sebkötözéskor használt pólyákba integrált speciális szenzorokról, amelyek a pH-érték érzékelésével a sebgyógyulási folyamatokat is képesek követni – erről is szó esik a Bosch podcastjában.

Testünkbe épített érzékelőké a jövő?

A jövő egyértelműen a kvantumszenzoroké, amelyek a jelenlegi mérési pontosság ezerszeresével bírnak – derül ki a Bosch podcastból. Ez teszi majd lehetővé például, hogy idegrendszerünk működését is lekövessék, és a tudományos megismerés mellett akár komoly betegségek diagnózisát, célzott kezelését is támogassák. Az új típusú kvantumszenzorok apró méretüknél fogva akár testünkbe épített implantátumként is működhetnek. Az orvosi előnyök mellett azonban – ahogy a Bosch podcast szakértőiben, úgy vélhetően a hallgatókban is – felmerül a dilemma, hogy ezt a futurisztikus lehetőséget a fejlődés új távlataként vagy inkább óvatossággal, távolságtartással fogadjuk-e.

A Bosch Magyarország Podcast negyedévente jelentkezik az innováció és a kutatás-fejlesztés legaktuálisabb témáival, szakértő vendégek segítségével közérthető válaszokat keres a jövő technológiájának legégetőbb kérdéseire.