fbpx

Drasztikusan nőtt az újrahasznosítható alapanyagok ára

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 30.

Júliusban közel ötven éve, az olajválság óta a legnagyobb mértékben emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján. A hulladékok és újrahasznosítható alapanyagok ára 95,6 százalékkal nőttek.

 

Az óriási áremelkedés oka főként a járványvédelmi válság

Júliusban a nagykereskedelmi árak 1,1 százalékkal nőttek az előző havihoz, valamint 11,3 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest Németországban.

 

műanyag palack bála raklap erdő
Kép forrása: Schoeller Allibert

 

A júliusban elért 11,3 százalék a nagykereskedelmi árak legnagobb emelkedése 1974 októbere, az olajválság óta. A mostani magas áremelkedés jórészt a járványvédelmi válság miatt kialakult alacsony bázisnak tulajdonítható – olvasható az MTI hírei között. A legnagyobb áremelkedés az energiaipari és nyersanyagipari alapanyagoknál következett be: az olajipari termékek ára 33,9 százalékkal, a hulladékok és újrahasznosítható alapanyagok ára 95,6 százalékkal, a színesfémek és ércek ára 59,2 százalékkal emelkedtek éves bázison. A vas, acél és acélipari alapanyagok ára 76,1 százalékkal emelkedett, a rönkfa és a fűrészáru ára 59,9 százalékkal.

Az előző hónapban, júniusban 1,5 százalék volt a nagykereskedelmi árak havi és 10,7 százalékos az éves növekedése.