fbpx

Hódítanak a magyar összecsukható konténerek

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 11.

Napjainkban számos hírportál számolt be egy magyar startup vállalkozásról, amely innováció fókuszú mérnöki vállalatként a logisztika és az ideiglenes infrastruktúra piacának megreformálását tűzte ki célul. Az összecsukható konténereket fejlesztő társaság 2019-es alapítását követően, 2020-ban nagymértékben növelte árbevételét, sikeresen megalapozva helyét a nemzetközi piacokon.

 

Igényre szabott szolgáltatásokkal

A Continest konténerek világviszonylatban is egyedinek számítanak, ugyanis unikális kialakításuknak köszönhetően összecsukhatók, ezért a hagyományos merevvázas változathoz képest jóval több konténer szállítható egyszerre. Használatukkal ezáltal a szállításból adódó károsanyag-kibocsátás, valamint a logisztikai költség is akár 80 százalékkal csökkenhet.

 

összecsukható konténer teherautó pótkocsi
Az összecsukható konténer környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható

 

A konténertechnológiát fejlesztő vállalat a pandémia idején alkalmazkodott a piaci igényekhez, és skálázható termékeivel gyorsan reagálni tudott a megváltozott piaci kihívásokra is. Az innovatív technológiákat integráló konténerek fejlesztése során a vállalkozás kiemelt figyelmet fordít a végfelhasználók tevékenységeire és felmerült igényeire. A konténerekben olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint például az elektromos ellátás, napelem- és akkumulátorrendszerek, vizesblokk egységek, illetve a védelmi ipar területén különös jelentőséggel bíró ballisztikus rendszerek.

A vállalkozás üzleti stratégiája jelenleg négy területre fókuszál, ennek mentén a legkülönfélébb medikai, védelmi-ipari, rendezvényipari, valamint az úgynevezett „urban” jellegű (például lakossági, oktatási projektek) igényeket szolgálják ki. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztési tevékenységre is.

 

A prototípus a 2017-es Sziget Fesztiválon debütált

A magyar vállalkozás alapítása óta rendkívül aktívan kereste mind a hazai, mind pedig a külföldi piacra lépés lehetőségeit, és számos mérföldkövet tudhat maga mögött az elmúlt években. A rendszer prototípusa a Sziget 2017-es rendezvényein debütált.

 

összecsukható konténer emberek rendezvény
A Continest összecsukható konténer a 25. Sziget Fesztiválon mutatkozott be először

 

Azóta a fejlesztések folyamatos beépítésével készülő konténereket a jelentősebb hazai fesztiválok mellett Svájcban, Romániában, Olaszországban és Grúziában is használták, zömmel sportesemények, fesztiválok szállásaként, öltözőjeként vagy irodaként.

Az egyik legkiemelkedőbb projekt a 2019-es, Svédországban megrendezett Alpesi Sívilágbajnokság infrastrukturális támogatása volt, ahol a világbajnokság több mint 1 200 m2 szervizközpontját a Continest biztosította. A védelmi-ipari szegmensben a társaság ugyancsak számos fejlesztést tudhat maga mögött. Többek között ennek is köszönheti, hogy 2020-ban két alapterméke, a CN10 és a CN20 konténerek megkapták a NATO raktári számot, az NSN kódot (NATO Stock Number), amely által lehetővé válik, hogy a társaság a NATO beszerzési rendszerén keresztül is értékesíthesse a termékeit.

Az elmúlt időszak kihívásaira reagálva, a fejlesztéseik kiemelt fókuszában állt a koronavírus-járvány elleni küzdelem és az egészségügyi szervek munkájának segítése. Ennek köszönhetően a Continest a járvány kitörését követően rövid időn belül üzembe helyezhette az első mobil COVID-19 mintavételi pontot a budapesti Fájdalom Ambulancia megbízásából, majd szeptemberben átadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen üzemeltetett mobil konténerlabort is. Ezzel a társaság belépett a kiemelkedő jelentőséggel bíró medikai szegmensbe is.

 

konténerház lámpa karácsonyfa asztal szék kanapé
A képek forrása: Continest

 

A legkülönfélébb iparágakban nyújt megoldást A friss tőkét a vállalkozás a jelenlegi konténerállomány növelése mellett a termékfejlesztések megvalósítására fordítja: a hadászati és a katasztrófavédelmi szegmensekben keres újabb piacot és lehetőségeket. A csapat fő célja a közeljövőben a hadiipari beszállítói státusz megszerzése. Ennek megfelelően egy éven belül három jelentős innovációs projekt fejeződik be a Continestnél: a 20 lábas napelemes konténeré, az összecsukható konténerekhez csatlakoztatható, környezetbarát vizesblokké, valamint a golyó- és repeszálló konténeré.

A Continest tevékenységével egy olyan iparágat indít újra Magyarországon, amely hosszú évtizedek óta ugyanazon a technológián alapul, és nem követte le a piaci trendeket, sem pedig a globálisan átalakuló igényeket. Megoldásaival olyan innovatív, konténeralapú integrátor szerepet tölt be a piacon, amely a legkülönfélébb iparágakban nyújt megoldást az ideiglenes infrastruktúrát igénylő helyzetekre.

Cél, hogy úttörőkké váljanak a konténerpiac megreformálásában, ezért jelenleg is azon dolgoznak, hogy megnyithassák az első hazai gyárukat, amellyel újraindulhat a magyarországi konténergyártás.