fbpx

Logisztika: új receptet írt fel a szektornak a járvány

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 19.

Tízből 7 cég kínlódik a Covid-járvány hatásaitól, ráadásul nagyon komoly erőfeszítéseket vár tőlük a globális káosz kezelése. A QLM összeszedte a legfontosabb trendeket és képességeket: alkalmazkodás, rugalmasság, automatizálás és zöld logisztika.

 

vírus illusztráció

 

A legnagyobb korlátok ezek

A vállalkozások közel 72 százaléka szenved a járvány káros hatásaitól. Ám a vállalatoknak nemcsak a túlélésre kell berendezkedniük, hanem ki kell fejleszteniük a képességet a változékony piacok jelentette kihívásnak is. működésű piaccal. A QLM megerősíti a tapasztalt tényt: a legnagyobb probléma a nyersanyag-hátralék, a munkaerőhiány és a kapacitáskorlát. A tetejébe a fogyasztói igények kielégítése multimodális és -lokális szállítási módokat, rugalmas ellátási láncot igényel, ami alkalmazkodni tud a szeszélyes viszonyokhoz.

 

Több a bérlés, gebinbe adnak egész láncokat

Fontos tapasztalat, hogy ebben a helyzetben bővül a bérleti megoldás köre. Nemcsak egyes gépfajták – például a targoncák – ilyen igénybevétele nőtt, hanem például az ellátási láncok mint szolgáltatások megjelenése a logisztikai iparágban. Ez lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy a befektetések négy-ötszörös megtérülését érjék el azzal, hogy egyetlen szolgáltatóval együttműködve támogatják ellátási láncaik teljességét vagy egy részét, beleértve a beszerzést, a gyártásellenőrzést, a gyártás minőségét és a raktározást. Egyre népszerűbb továbbá az ellátási láncok automatizálása is.

 

vírus illusztráció

 

Enyhül a munkaerőhiány, terjed a zöld

A QLM előrejelzése szerint a digitalizáció számos logisztikai folyamatot automatizál majd, amivel ugyanakkor enyhíti a növekvő munkaerőhiányt, és elősegíti a teljesítmény növelését, a dolgozók biztonságát. Becslések szerint a robotizált folyamatautomatizálás csupán két év alatt majdnem 30 százalékkal bővül 2024-re. A felmérések szerint továbbá fokozódik a társadalmi-politikai nyomás a zöld technológiák kiterjesztésére. A nagyvállalatok is egyre inkább a fenntarthatósági célokra összpontosítanak, és az egész ellátási láncukat zöldebbé teszik – akár plusz költségeket is vállalva ezzel. Ezt részben tolja a hagyományos energiahordozók áremelkedése is, hiszen az e-technológiák általában költségmegtakarítást eredményeznek.

 

A szektor immunis a járványra

Fontos és szembeötlő az is, hogy a járványtól sújtott 2021 első félévében az európai logisztikai piac beruházási volumene meghaladta az ötéves átlagot. Ebben a növekvő e-kereskedelem, ezzel a raktár- és logisztikai célú ingatlanok szaporodása-fejlesztése is benne van. Tavaly több mint 500 millió(!) európai vásárolt a neten. Az e-kereskedelem térnyerése miatt megnövekedett kereslet várható a 3PL (Third-Party-Logistics) és 4PL (Fourth-Party-Logistics) szolgáltatások iránt.

 

forrás: mmoline.hu