fbpx

A technika óvja a jármű vezetőjét és rakományát

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 28.

Új utakra lépett az IVECO a DAILY AIR-PRO modelljeivel, amelyek – a piacon elsőként – egyedülálló, intelligens elektronikus szabályzású légrugós felfüggesztést kínálnak. E technika egyszerre növeli a vezetés kényelmét, óvja a jármű vezetőjét és rakományát, illetve alkalmazkodik a fuvarfeladat követelményeihez.

IVECO DAILY
A légrugós felfüggesztésnek köszönhetően a vezetőnek és a rakománynak egyaránt biztonságos útja van (Fotó: IVECO)

A DAILY könnyűkategóriás haszonjármű-család új adaptív és intelligens megoldásai

Thomas Hilse, az IVECO márka elnöke kiemelte: „Az új DAILY sorozatunk immár a következő szintre lép és intelligenssé válik, emellett olyan fokú innováció jellemzi, ami páratlan a piacon. Kategóriavezető a fedélzeti kényelme és biztonsága, valamint kiemelkedő a rugalmassága és feladatközpontúsága, a teljes birtoklási költség (TCO) jelentős csökkenésével és az IVECO ON szolgáltatások folyamatosan bővülő portfóliójával társul.”

Davide Diana, az IVECO könnyűkategóriájú üzletágának igazgatója kijelentette: „Ma a DAILY vezeti az európai fülke-alvázak piaci szektorát, héttonnás változatával pedig annak nagy teherbírású szegmensét. E sorozat hű marad hosszú távú fenntarthatósági küldetéséhez is, az alternatív üzemanyaggal hajtott könnyű haszonjárművek referenciapontjaként szolgálva.”

Az utolsó kilométeres kiszállítások szektora jelentősen fellendült – Covid hatás

Az új DAILY a gyorsan változó haszongépjármű iparágban is előre jelzi a vásárlói igényeket, ahol a koronavírus-járvány tovább erősítette és gyorsította a folyamatban lévő trendeket. Az utolsó kilométeres kiszállítások szektora jelentősen fellendült, amint a lezárások idején drasztikusan megnőtt az e-kereskedelem, és ezzel a kiszállítások iránti fogyasztói igény.

A vásárlási szokások e változása várhatóan a korlátozások enyhülésével is megmarad bizonyos mértékig, a kishaszonjárművek iránti fokozott kereslettel együtt.

IVECO DAILY
Nagy a kereslet a kishaszonjárművek iránt (Fotó: IVECO)

AIR-PRO intelligens felfüggesztések: egyedülállóan sima és kényelmes vezetés

Az új DAILY sorozatban mutatkozik be a forradalmi AIR-PRO légrugós felfüggesztés, amely az alkalmazási körülményekhez folyamatosan alkalmazkodik. Emellett a vezető és a rakomány számára egyaránt egyedülállóan sima és biztonságos utazásról gondoskodik. Az exkluzív AIR-PRO folyamatos csillapítás-szabályzás (AIR-PRO Continuous Damping Control; CDC) szinte azonnal reagál az útfelület egyenetlenségeire.

Az AIR-PRO intelligens rendszer a járművezetők igényeihez is alkalmazkodik, akik ennek megfelelően alakíthatják a felfüggesztések működését:

  • a Soft beállítással a kényelmet részesíthetik előnyben,
  • a Load üzemmódot választva teljes terhelés mellett is optimális irányíthatósági tulajdonságokat és korlátozott karosszériadőlést biztosíthatnak,
  • az Auto módban a sofőrök a rendszer önadaptív paramétereire is bízhatják ezek alakítását.

Az új felfüggesztés a jármű terhelését is figyelembe veszi, akár 30 százalékkal mérsékelve a kanyarokban az oldalirányú dőlést, egyszerre növelve a vezető biztonságát és védve a rakományt.

A rendszer az alvázmagasság kevesebb mint 10 másodperc alatti beállításával a fel- és lerakodást is megkönnyíti és hatékonyabbá teszi. A memóriafunkció pedig megengedi a kezelő számára, hogy rögzítse a szokásos rakodórámpákhoz tartozó beállítást, így még könnyebben előkészítheti a járművet.

IVECO DAILY
Az új technológia nagyobb biztonságot nyújt a kanyarokban is (Fotó: IVECO)

IVECO Driver Pal az Amazon Alexa használatával két, egyedülálló megoldást is kínál:

  • A MYIVECO, amellyel a vezető jármű-állapotjelentést kérhet le, beállíthatja és kezelheti a navigációs rendszert, szükség esetén segítséget hívhat. Továbbá vezetési stílusára vonatkozó tippeket is kérhet az üzemanyag-megtakarítás és a biztonságos közlekedés jegyében.
  • A MYCOMMUNITY, amely a sofőrök közösségével köti össze a járművezetőt. Tanácsot adhatnak egymásnak, segítséget kérhetnek a nem tervezett leállások megelőzésére, illetve a közlekedési torlódásokra és egyéb forgalmi zavarokra vonatkozó információkkal kerülhetik el a késéseket. A nyelvi problémákat automatikus fordítási funkció oldhatja meg.

Emellett az IVECO Driver Pal úttörő virtuális asszisztens révén a járművezető a fedélzeten is folytathatja digitális életét.

Új kézi sebességváltó

Az új DAILY sorozatban az új hatfokozatú kézi sebességváltó is bemutatkozik, amely kategóriavezető kapcsolhatóság és pontosság mentén kínálja a vezetés színvonalas élményét.

Az új sebességváltó már alig igényel olajcserét, mivel 350 ezer kilométerre növelték intervallumát. Ez nagyban hozzájárul a karbantartási és javítási költségek további, akár 4 százalékos mérsékléséhez.

IVECO DAILY
Az IVECO kétféle motorral kínálja az új DAILY-t, hogy ezzel is igazodhasson a fuvarfeladathoz (Fotó: IVECO)

Motorválaszték – hosszú távú fenntarthatóság minden fuvarfeladat során

Az új DAILY kétféle motort is kínál, hogy valamennyi fuvarfeladat során a legjobb teljesítményt nyújthassa: a 2,3 literes F1A erőforrást 116 és 156 lóerő (könnyű- és nehézgépjárműves homologizációban), valamint a 3,0 literes F1C egységet 160 és 207 lóerő közötti teljesítménnyel.

Az új DAILY egyaránt megfelel az Euro 6d Final és az Euro VI-E kibocsátási szabványok követelményeinek, még az előírások hatályba lépése előtt 1-es megfelelőségi tényezőt (CF = 1) érve el. Ez azt jelenti, hogy valós körülmények között és a teljes élettartamára megfelel a károsanyag-kibocsátási határértékeknek.

Forrás: IVECO/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc