fbpx

Robbanás előtt a kollaboratív robotok piaca

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 22.

A kollaboratív robotok globális piacán rohamos növekedésre számítanak az elkövetkező évek során. A várakozások szerint 2025-re a területen végrehajtott beruházások hússzorosra, 373 millióról 12,3 milliárd dollárra emelkednek.

Napjainkra világszerte egyre több vállalat használ robotokat gyártási folyamatainak automatizálására. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Robotics Federation, röviden IFR) a kollaboratív robotokat a legfontosabb technológiai trendek közé sorolja, melyek a jövőben nagyban meghatározzák a piacot.

De vajon miért ilyen népszerűek a kobotok? A kis- és középvállalkozások számára, melyeknek a hagyományos ipari robotok megvásárlása túl komoly beruházást jelentene, a kollaboratív robotok megfizethető alternatívát biztosítanak. Ugyanakkor a szerkezetek sokkal felhasználóbarátabbak, és könnyebben integrálhatóak a már meglévő munkafolyamatokba költséges átépítés vagy gyártócsarnokok létrehozása nélkül. A munkabiztonság a kollaboratív robotok esetében elengedhetetlen: ez teszi lehetővé, hogy az ember kollégák közelében dolgozhassanak, akik így kreatívabb feladatok ellátására koncentrálhatnak, olvasható az MLBKT oldalán.

A Markets and Markets legújabb elemzése szerint a kollaboratív robot piac előretörése folytatódik. Az adatok szerint a piac 2018-ban elért 710 millió dolláros forgalma 2025-re 12,3 milliárdra nő. A kollaboratív robot szegmens minden évben átlagosan 50,31 százalékkal nő. Az elemzők ezt az elképesztő növekedést jórészt a robotok olyan vitathatatlan előnyeinek tulajdonítják, mint az alacsony ár és a gyors megtérülés, mely tényezők különösen fontosak a kis- és középvállalkozások számára. A kollaboratív robotika iránti érdeklődés az automatizáció minden iparágra kiterjedő, egyre növekvő mértékének is köszönhető, ami közvetlenül az Ipar 4.0-hoz köthető.