fbpx

A Coveris Pirtó 100%-ban megújuló energiára váltott

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 június 04.

A pirtói csomagolóanyag-gyártó inspirálni szeretné a szakmabelieket is

A Coveris a világ legelismertebb márkái számára rugalmas csomagolóanyagokat gyártó csomagolóipari vállalat, ahol minden típusú termékhez állítanak elő csomagolást az élelmiszerektől és az állateledeltől kezdve, az orvosi eszközökön át, az ipari és mezőgazdasági termékig. Az uniós környezetvédelmi szigorítások kapcsán a vállalat döntéshozóival a „zöld” irányelvekről beszélgettünk.

Fenntarthatósági törekvések

A Coveris Group az EMEA térségben 29 telephellyel és 4100 fős dolgozói gárdával rendelkezik, központja Bécsben található. A cégcsoport fóliákra, flexibilis csomagolóanyagokra és rostalapú termékekre (címkék és kartonok) specializálódott üzletágaival tökéletes platformot jelent a zöldebb jövőt célzó, fenntartható csomagolóanyagok kifejlesztéséhez. Széles körű műszaki szakértelmüknek köszönhetően a kiváló minőségű csomagolásaik meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát, ezáltal hozzájárulnak a hulladékmennyiség és az erőforrás-pazarlás csökkentéséhez.

100%-ban megújuló energiára váltva

A Coveris hulladékmentes jövőképével és fenntarthatósági törekvéseivel összhangban a Coveris Pirtó, a Csoport Magyarországon lévő közép-keleteurópai központja 100%-ban megújuló energiára váltott. Az elmúlt 35 évben a pirtói telephely évente 2500 tonna fólia gyártásával aktív szereplője volt az élelmiszeripar és ipari termékek rugalmas csomagolóanyag-gyártók európai piacának.

A magyarországi üzem 2022 elejétől kezdve 100%-ban megújuló forrásokból – napenergiából és biomasszából – származó energiát használ. „A zöld energiára való átállás a légkörbe történő CO2-kibocsátás csökkenéséhez vezet. E fenntarthatósági intézkedés eredményeként a kibocsátás mintegy 700 ezer kg CO2-dal lett kevesebb, melynek köszönhetően a Coveris Pirtónál nullára csökkenthettük Scope 2-kibocsátásunkat” – fejtette ki Papp Gabriella, a Coveris Pirtó ügyvezető igazgatója. (A Scope 2-kibocsátás a villamos energia, gőz, hő vagy hűtés vásárlásával kapcsolatos közvetett kibocsátását jelenti az üvegházhatású gázoknak. Szerk.) „Egyre több ügyfelünk tűz ki szigorú fenntarthatósági célokat, és ez a lépés támogatja CO2-lábnyomuk csökkentését. A rugalmas csomagolóanyagok vezető gyártójaként meggyőződésünk, hogy más vállalatokat és ügyfeleket is inspirálhatunk arra, hogy lépéseket tegyenek egy fenntarthatóbb jövő felé” – tette hozzá az ügyvezető.

A Coveris Pirtó flexibilis csomagolóanyagait elsősorban élelmiszeripari, de más termékeknél is használják, mint pl.:

  • mélyhűtött gyümölcsök, zöldségek, tésztafélék, panírozott termékek,
  • porított termékek (levesporok, fűszerek, kakaó, kávé, tejpor),
  • olajos magvak,
  • snackek, chipsek, kekszek,
  • csokoládé, müzli szeletek,
  • szárított gyümölcsök, zöldségek,
  • sajtok, húsipari termékek védőgázos- és vákuumcsomagolása,
  • száraztészták,
  • biztonsági tasakok,
  • állateledelek,
  • kertészeti termékek.

A helyi vezetés elmondása szerint a fenntartható termelésre való áttérés nem könnyű lépés, de szükséges megtenni a fenntartható jövő felé vezető úton.

Sándor Ildikó