fbpx

A MEWA számára mindig is fontos volt a fenntarthatóság

Írta: Csomor Zsolt - 2022 június 05.

Az Ipar 4.0 néven ismert legújabb technológiai fejlesztési trendek arra is kiváló lehetőséget kínálnak, hogy a vállalatok környezetvédelmi törekvéseit előmozdítsák. Az elsősorban ipari törlőkendőrendszeréről ismert német MEWA a műszaki és gazdasági megoldásai kialakításakor is arra törekszik, hogy megfeleljen a fenntarthatósági irányelveknek.

Az alapötlet is a fenntarthatóságot szolgálja

A negyedik ipari forradalmat olyan technológiák alkalmazása jellemez, mint például a mesterséges intelligencia, a nanotechnológia, a robotika, az additive manufacturing, a „dolgok internete”(IoT) vagy az önvezető járművek. Fontos, hogy ezek a radikális változások megfeleljenek az ENSZ által elfogadott Agenda 2030 környezetvédelmi intézkedéscsomag fenntartható fejlődést szolgáló céljainak is.

ruha rongy tisztítókendő
A MEWA a törlőkendők mosása során kinyert elsősorban olajos szennyeződésekből hőt fejleszt, amely a mosó- és szárítógépek energiaszükségletének nyolcvan százalékát biztosítja (Képek forrása: MEWA)

A fenntarthatóság témája számos vállalkozás számára újdonságot jelent, MEWA csoportnak azonban nem, hiszen 1908 óta tevékenykedik a textilszolgáltatási ágazatban, és amelynek szolgáltatásai a többszöri felhasználhatóságon alapulnak. A cég üzleti alapötlete már önmagában szolgálja a fenntarthatóságot. Ha eldobható törlőkendők helyett többször felhasználható törlőkendőket alkalmazunk, csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét.

Környezetbarát technológia

A MEWA a mosás és öblítés során felhasznált vizet megszűri, és több lépcsőben alkalmassá teszi az újra felhasználásra, mintegy felére csökkentve az elfogyasztott víz mennyiségét. Saját fejlesztésű szennyvízkezelési rendszerrel azt is elérik, hogy a csatornába engedett szennyvíz 99,8 százalékos tisztaságú legyen. A mosóberendezésekben a mosott textília volumenéhez igazított mennyiségű, biológiailag lebomló mosószereket használnak, 85 százalékkal csökkentve a környezetterhelést.

ábra
A „kaszkádtechnológia” 50 százalékkal csökkenti a vízfelhasználást

A MEWA üzemei különösen innovatív technológiákat alkalmaznak. Az ipari törlőkendőkből kinyert szennyeződésekből hőt nyernek ki, ami a mosó- és szárítógépek energiaszükségletének nyolcvan százalékát fedezi. Ezzel évente sok millió liter fűtőolajat lehet megtakarítani. A speciális, több lépcsős szárítóberendezésük is a szokásos szárítóknál lényegesen hatékonyabban működik.

A környezetterhelés maximális csökkentése érdekében pedig a MEWA a legújabb és legkevésbé szennyező járműveket használja, és a szállítási útvonalakat az üzemanyag-fogyasztás és a kibocsátás optimalizálását szem előtt tartva tervezi meg – olvasható a MEWA közleményében.

Az újrahasznosítási elvet a csomagolásban is alkalmazzák. A szállítás és tárolás során mosható textilzsákok biztosítják a munkaruházat védelmét és higiéniáját. Az ipari törlőkendőket SaCon biztonsági tárolóedényekbe gyűjtik, amelyek újrahasznosíthatók, egyúttal megfelelnek a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó nemzetközi ADR előírásoknak.

Környezettudatosságának köszönhetően a MEWA-t számos nemzetközi díjjal tüntették ki. Nemrégiben Olaszországban a Confindustria iparszövetség újrahasznosítási elismerését, illetve a német Deutschland Test fogyasztóvédelmi magazin díját vehette át a vállalat.

Összeállította: Csomor Zsolt