fbpx

Innovatív, fenntartható csomagolóanyagot fejlesztenek

Írta: Csomor Zsolt - 2022 június 22.

A Pro-Form Ipari és Kereskedelmi Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem segítségével olyan magas hőállóságú PET csomagolóanyag előállításán dolgozik, amelyben akár meg is lehetne sütni az ételt. A projekt összköltségvetése meghaladja az 1 milliárd forintot.

Jelenős mennyiségű újrafelhasznált PET-et tartalmazna

A Pro-Form Ipari és Kereskedelmi Kft. mellett a magas hőállóságú PET csomagolóanyag fejlesztésében konzorciumi partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is részt vesz.

műanyag doboz
Kép forrása: Adobe Stock ( fotó csak illusztráció)

Az új termék prototípusának megalkotásához a konzorciumi tagok a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz forrásából 642,49 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek – olvasható a Pro-Form Kft. közleményében és az infostart.hu oldalon.

A koronavírus-járvány felerősítette az igényt a nagy hőállóságú kristályos PET (CPET) csomagolóanyagra, amely alkalmas arra, hogy az élelmiszereket meg is lehessen sütni bennünk. A CPET magas ára miatt azonban üzletileg akkor lehet jelentős előnyt elérni, ha innovatív eljárással alacsonyabb áron sikerül a minőségi követelményeknek megfelelni. Ezért a Pro-Form Kft. és a BME olyan CPET tálcát akar fejleszteni, amely jelentős mennyiségű újrafelhasznált alapanyagot (PET) tartalmaz. A projekt 2025-ben zárul.

Összeállította: Csomor Zsolt