Húsvét, természetesen

Műfű, műanyagtojás, műanyagkosár és temérdek felesleges csomagolás. Húsvét alkalmával is jelentősen megnő a műanyag-felhasználás, pedig létezhet plasztik mentes húsvét is, méghozzá anélkül, hogy az ünnepi élmény csorbát szenvedne.

A húsvéti tojások gyűjtésére az utóbbi években egyre többen kezdtek festett műanyag kosarakat használni, pedig a hagyományos, vesszőből font kosár minden szempontból tartósabb és fenntarthatóbb megoldás. A hagyományokat érdemes megtartani a hímes tojások esetében is, hiszen bármilyen szép és jó minőségű műanyag tojások kaphatók, megterhelik a környezetet, és közel sem biztosítják azt a hangulatot, amit környezetbarát társaik. Tegyük le a voksunkat a hagyományos vagy esetleg a fa tojás mellett, hiszen utóbbi nemcsak dekoratív elem lehet, de nem is terheli a környezetet.

Akár hagyományos, akár fa tojást díszítünk, válasszuk a környezetbarát megoldásokat. A legjobb, ha kizárólag természetes összetevőkből készült ételfestékkel dekoráljuk a húsvéti fészek tartalmát: a száraz dióhéjból barna, száraz vöröshagymahéjból barnáspiros, sáfrányból és körömvirágból sárga színt nyerhetünk ki a főzéssel.

A gyerekek nemcsak a sonka és a hímes tojás miatt várják a húsvétot, a nyúltól csokoládét és ajándékokat is várnak. Az utóbbi kapcsán azonban a nyuszi jobban teszi, ha nem műanyag játékokat, hanem könyvet, ruhát, színezőt, ceruzát vagy élményt helyez a kosárba, hiszen így ő és a gyerekek is hozzájárulhatnak, hogy fenntartható és környezetbarát ünnep legyen a húsvét.

Az ünnepi bevásárláskor lehetőleg olyan élelmiszereket tegyünk a kosarunkba, amik nem egyszer használatos műanyag csomagolásban vagy zacskóban kaphatók, és törekedjünk arra, hogy csökkentsük a megvásárolt termékek csomagolásából származó hulladékmennyiséget is, mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

csomagolás környezetbarát környezetvédelem műanyag Rondo Hullámkartongyártó Kft.
..