fbpx

Fenntartható raktározási megoldások Európa-szerte

Írta: Csomor Zsolt - 2023 március 09.

A logisztikai és szállítmányozási iparág környezetre kifejtett hatásával mindenki tisztában van. Épp emiatt a cargo-partner igyekszik környezetbarát alternatívákba fektetni, és raktárai üzemeltetését ökológiai szempontból fenntarthatóbbá tenni. Legyen szó akár a fából épült ausztriai logisztikai központról vagy a szlovákiai raktár vasúti terminálhoz való közvetlen csatlakoztatásáról, a cargo-partner biztosítja ügyfeleinek a környezettudatos szemléletmód napi szintű gyakorlása mellett a hatékony logisztikai folyamatok lebonyolítását.

A cargo-partner előszeretettel fektet fenntartható megoldásokba

Amikor 2018-ban a bécsi repülőtér közelében megnyitotta 12500 m²-en fából épült fischamendi logisztikai központját a cargo-partner egyértelműen jelezte a világ számára, hogy a fenntartható építészet és a környezetbarát logisztikai megoldásokat előszeretettel gyakorolja. Az építkezés során 4200 m³ építő- és ácsipari fát használtak fel, amelynek előállítása a szokványos építőanyagokkal ellentétben 8400 tonnával kevesebb CO₂-kibocsátást eredményezett. Emellett a logisztikai szállítmányozó komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy évről évre csökkentse az ökológiai lábnyomát. Ezek után nem is meglepő, hogy 2017 óta a cég ausztriai irodái és raktárai a felhasznált elektromos áram 100%-át megújuló energiaforrásokból nyerik.

Képek forrása: cargo-partner

Szlovákia – a közvetlen vasúti terminálnak köszönhetően csökkent a CO₂-kibocsátás

Dunaszerdahelyen a cargo-partner 17400 m² összterületű raktára közvetlenül csatlakozik a METRANS vasúti terminálhoz. Ez egyedülálló versenyelőnyt biztosít, hisz a konténereket speciális emelőkkel egy erre a célra kialakított rakodódokkokon keresztül közvetlenül juttatják át a logisztikai központba. A METRANS terminál ideális összeköttetést biztosít északon a hamburgi és bremerhaveni, valamint délen a koperi és rijekai kikötőhöz.

Képek forrása: cargo-partner

Szlovénia – napenergiában a jövő

A ljubljanai logisztikai központ 2019-es megnyitása óta messze felülmúlta a cargo-partner kezdeti elvárásait, hisz már az elején kapacitási problémák merültek fel a megnövekedett kereslet miatt, ami arra sarkallta a társaságot, hogy a tervezettnél korábban kezdje el a létesítmény bővítését. A novemberben megnyíló új épület a jelenlegi 25000 m²-ről összesen 39100 m²-re növeli a raktárterületet. Annak érdekében, hogy ez a növekedés ne csak gazdaságilag, de környezetvédelmi szempontból is megfelelő legyen, a cargo-partner idén egy nagy méretű fotovoltaikus rendszer telepítésével korszerűsíti a létesítményt. A rendszer az előleges kalkulációk alapján a vállalat energiafogyasztásának 34%-át fedezi a jövőben az évente termelt 575 MWh-val, ami a cég CO₂-kibocsátást 273 tonnával csökkenti.

Képek forrása: cargo-partner

Horvátország – korszerű létesítmények

Új raktárlétesítmények építésekor a cargo-partner olyan helyszíneket választ, amelyek a környezeti fenntarthatóság tekintetében a legújabb előírásoknak felelnek meg. A vállalat 2022 harmadik negyedévében megnyitott 12900 m²-es zágrábi raktár helyszínének kiválasztásakor is ezek voltak a legfontosabb tényezők. Az épület megszerezte a BREEAM tanúsítványt, amely a fenntartható építés és üzemeltetés nemzetközileg elismert szabványa. Az épület teljes egészét LED izzók világítják be, továbbá a tetőre 6028 darab napelemet szereltek fel, amelyek a becslések szerint évente 2338 MWh-t termelnek majd – olvasható a cargo-partner közleményében.

A cargo-partner a közeljövőben több más európai helyszínen is tervezi fotovoltaikus rendszereinek megerősítését. Ide tartoznak többek között a társaság Fischamendben, Ljubljanában, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, Szófiában és Belgrádban lévő raktárai. Stefan Krauter szavaival élve: „A folyamatban lévő globális klímaválság talán korunk legfontosabb kihívása. A szebb holnap érdekében továbbra is támogatjuk a környezetvédelmi kezdeményezéseket és a fenntartható technológiák megvalósítását.”