fbpx

Éghajlati önértékelés

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 10.

Mekkora az ön szénlábnyoma?

Ma már mindennapos a szénlábnyom kifejezés, de mit is jelent pontosan, és hogyan lehet ezt az értéket felhasználni a fenntarthatóbb csomagolásokkal kapcsolatos döntések meghozatalához?

Életciklus-értékelési módszerek

Egy termék vagy szolgáltatás szénlábnyoma a termék életciklusa során kibocsátott üvegházhatású gázok teljes mennyiségét jelzi. Az életciklus-értékelés elkészítésekor a termékek környezeti hatásának egyik kulcsszámaként a szénlábnyomot, vagy más néven a globális felmelegedési potenciált határozzák meg. Ahhoz, hogy ezt a mutatót hitelesen lehessen kiszámítani, két különböző forrásból származó, megbízható adatokra van szükség: a vállalat saját rendszereiből származó elsődleges adatokra, valamint külső adatbázisokból és szakirodalomból származó másodlagos adatokra.

Az elsődleges adatoknak le kell fedniük minden releváns tevékenységet és nyersanyagot, amely a termékbe kerül, a másodlagos adatoknak pedig reprezentatívnak kell lenniük. Például a kartonminőségek számításainál az életciklus-értékelésekre (LCA) vonatkozó iparágspecifikus normákat és szabványokat követjük, és reprezentatív adatbázisokat használunk, például a fenntartható erdőgazdálkodásról az északi régióban, ahonnan a fa alapanyagaink származnak – magyarázza Lari Oksala, a Metsä Board fenntarthatósági szakértője.

A szénlábnyomot azonban nem mindig ugyanúgy számítják ki. A szén-dioxid-egyenleg készítése során mindig tisztában kell lenni a számítás hatókörével és módszertanával, mert ezek változhatnak – azaz a különböző mérlegek eredményei nem feltétlenül összehasonlíthatóak. A hatókör meghatározza, hogy az értéklánc mely részei tartoznak ide, amíg a módszertan leírja, hogyan alkalmazzák a környezeti hatások különböző mérőszámait. A forrásokat a pontos eredmény biztosítása érdekében következetesen kell használni – mondja Oksala.

Egy csomagolás szénlábnyomának kiszámításához a Metsä Boardnál az első lépés a csomagolásban található egyes anyagok tömegének meghatározása. Ehhez a saját osztályzataikból származó adatokat és más anyagok adatbázisaiból származó értékeket használják. Ezután kiszámítják az egyes anyagok hatását az életciklusban, és ezeket az értékeket összesítik egy átfogó eredményben.

Léteznek fenntarthatóbb csomagolási döntések

Azáltal, hogy a Metsä Board pontos információkat szolgáltat a kartonfajták szénlábnyomáról, segíti ügyfeleit abban, hogy kisebb környezeti hatású csomagolásokat fejlesszenek ki, és hogy a fogyasztókkal való kommunikáció során teljesen átláthatóak legyenek. Az ügyfelek a Metsä Board által kiszámított szénlábnyomot felhasználhatják a csomagolóanyagok teljes életciklusának értékelésénél, hogy jobb döntéseket hozhassanak a felhasználni kívánt anyagokról.

A szénlábnyomot nem lehet pusztán a csomagra pillantva felismerni. A fenntartható erdőgazdálkodáshoz tartozó PEFC- vagy FSC® címkékhez hasonlóan olyan további információkat nyújt, amelyek lehetővé teszik a gyártók és a fogyasztók számára, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozzanak – magyarázza Oksala. A Metsä Board által végzett életciklus-elemzések kimutatták, hogy a merev PET műanyagról áttérve a Metsä Board Prime FBB EB kartonra – például egy paradicsomos doboz vagy egy kekszcsomagolás esetében – akár 80 százalékkal is csökkentheti a csomagolás CO₂-lábnyomát.

A Metsä Board fenntarthatósági szolgáltatása segít ügyfeleinek abban, hogy csomagolásaikat környezet- és klíma-barátabbá tegyék azáltal, hogy pontos információkat nyújt a kartontermékek szénlábnyomáról.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Winter | Szöveg: Charlie Bass | Illusztrációk: Leo Tomaszewski | Fordította: LUPE Magazin