fbpx

Kobot az új kolléga

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 27.

Ember és robot együtt is dolgozhatnak már. Elsősorban a nehéz és monoton, fizikai munka kiváltására tervezték az emberrel is együttműködni képes kooperatív robotokat, azaz a kobotokat. Az intelligens gépeket a Prosystem Print Kft. mutatta be a PPDexpo és Signexpo  szakkiállításon.

Együtt könnyebb

A kobotok használata nem feltétlenül a dolgozók munkájának a teljes kiváltását jelenti, a cél inkább a monoton, nehéz munkafolyamatok elvégzésének a megkönnyítése.

 – Azt el tudjuk képzelni, hogy egy nyomdában a hajtogatógép kezelője nyolc órán keresztül nemcsak figyeli a gépét, hanem a raklapra is pakolja az árut. A feladatnak ez utóbbi része nagyon nehéz fizikai munkával jár. Az általunk bemutatott kobot nagyon megkönnyíti a munkát a rakodás elvégzésével. Tehát itt elsősorban nem az a cél, hogy kiváltsuk a munkaerőt, hanem hogy megkönnyítsük a munkáját – mondta lapunknak Ifj. Schuck István, a Prosystem Print Kft. ügyvezető igazgatója

Robot és ember közös munkája
Robot és ember közös munkája

Nincs balesetveszély

A bemutatón láthattuk, hogy ember és robot teljes összhangban tud dolgozni. Kooperatív, azaz együttműködni képes az emberrel a robotoknak ez az új generációja (kobotok), amely már nincs védőketreccel ellátva, hiszen azonnal megáll, ha valaki közel kerülne hozzá, és sérülést okozhatna.

– Az MBO német gépgyártó közel kétéves fejlesztése ez a gép, amiből már több mint százat értékesítettek világszerte. Ez tulajdonképpen egy lerakórobot, amit elsősorban a hajtogatógépek után használnak. Természetesen egyéb más nyomdaipari, kötészeti berendezések (ragasztó-kötőgép, cérna- és irkafűzőgép) után is be lehet állítani. Az összehajtott lapokból egy kirakó a beállításnak megfelelően kötegeket képez, majd a kobot raklapra rakja azokat. Ezzel nagy terhet vesz le a dolgozónk válláról, aki így jobban tudja irányítani, figyelni az egyéb munkafolyamatokat.

Ifj. Schuck István
Ifj. Schuck István, a Prosystem Print Kft. ügyvezető igazgatója

Több mint 25 éve

A Prosystem Kft. családi vállalkozásként 1996-ban jött létre. A cégcsoport központja Fóton található. Saját irodaházukban értékesítést és szervizszolgáltatást biztosítanak, gép- és alkatrészraktárral, műhellyel is rendelkeznek. – Már több mint negyedszázada állunk a nyomda- és csomagolóanyag-iparban tevékenykedő ügyfeleink rendelkezésére az értékesítés, a szerviz, a technológiai tervezés és a műszaki tanácsadás témájában. Magyarországon összesen 22 európai gépgyártót képviselünk. De nemcsak gépeket és alkatrészeket forgalmazunk, hanem vevőszolgálatunk minden egyes ügyfelünk részére kiváló szervizszolgáltatást garantál. Nagy tapasztalatunk van géptelepítések, gépköltöztetések, gépfelújítások és karbantartási munkák terén is.

Fotók és videó: Horizont Média / Kristóf Imre