Egyre több a női érdeklődő a logisztikai képzések iránt

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 szeptember 19.

Évente többszáz felsőfokú logisztikai menedzsert képez a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE), mely tanfolyamra egyre több a női jelentkező. A közelmúltban a nők aránya már 40% körül alakult, mely az elmúlt évek tendenciáját figyelembe véve nem meglepő, ha tovább emelkedik. Nemcsak a felsőfokú logisztikai menedzser kurzusra, hanem a logisztikai tréningekre is aktív az érdeklődés.

Folyamatos az érdeklődés a logisztikai képzések iránt

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) nem az általános féléves ütemben indítja el a képzéseit. Mivel folyamatos az érdeklődés, ezért az egyedi tematikának köszönhetően jellemzően havonta tudnak tanfolyamot indítani.

„A Magyar Logisztikai Egyesület igyekszik a felgyorsult világ igényeihez maximálisan alkalmazkodni, ezért a legnépszerűbb képzésünket, a felsőfokú logisztikai menedzser tanfolyamot sok esetben akár havonta elindítjuk” – mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

A képzés célja, hogy a sikeres vizsga után a gazdasági élet különböző területein, az egyes gazdasági szervezetekben logisztikai tervezési, szervezési, irányítási, valamint ellenőrzési feladatokat tudjon ellátni. Aktív résztvevőként tudjon közreműködni a vállalaton belüli, valamint a vállalat és a beszerzési, értékesítési piacai közötti integrált anyag- (áru-) és információáramlás szervezésében, melyhez szorosan kapcsolódik a környezetünk védelme és a társadalmi felelősségvállalás is. Továbbá képes legyen kapcsolatot tartani más vállalati területekkel-csoportokkal, és közreműködni a vállalati stratégia elkészítésében is, ezáltal információkat biztosítva például a vezetői döntésekhez.

Évente több száz hallgató szerez tanúsítványt, melynek 40%-a nő

A felsőfokú logisztikai menedzser képzést néhány éve még 100 fő végezte el évente. Ez a szám viszont mostanra a többszörösére emelkedett. „Évente nagyjából több száz hallgató szerez nálunk tanúsítványt. Bár korábban főként férfiak érdeklődtek a logisztikai oktatások iránt, mára ez a tendencia megváltozott. A legnépszerűbb képzésünkre jelentkezők 40%-a például már nő” – tette hozzá a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

A képzésben való részvétel feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen bármilyen felsőfokú, vagy logisztikai ügyintéző OKJ-s végzettséggel. Azonban akkor is tud jelentkezni, ha a szakterületnek megfelelő felsőfokú oktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal vagy 3 éves logisztikában eltöltött szakmai tapasztalattal rendelkezik.

Az MLE több helyszínen, Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron, Kecskeméten, sőt még Nagyváradon is rendszeresen hirdet kurzusokat

A Magyar Logisztikai Egyesület célja a tudásátadás, melynek jegyében törekszik ezt minél könnyebben elérhetővé tenni. Egyre több vállalat korszerűsíti a logisztikai folyamatait, amelyhez elengedhetetlen a logisztikusok tudásának frissen tartása is. Ezért amellett, hogy számos nagyvárosban rendszerint meghirdet olyan logisztikai képzéseket, mint a felsőfokú logisztikai menedzser, már rendszerint online kurzusokat is indít. Így a hallgatók akár a saját otthonuk kényelméből is megszerezhetik a naprakész logisztikai ismereteket.

„Az online oktatást, mint sokan, mi is a koronavírus-járvány megjelenésével kezdtük el alkalmazni. A nagy sikerre való tekintettel azonban mi folyamatosan használjuk, és indítjuk újra és újra az online tanfolyamainkat is” – hangsúlyozta Dr. Doór Zoltán. Vizsgával zárul a közel egyéves képzésA közel egy év alatt összesen 14 szombati alkalommal kerül átadásra a sikeres vizsgához szükséges tananyag. Több mint tíz neves szakember adja át elméleti és gyakorlati tudását a képzésben résztvevőknek. Az előadások magyar nyelven zajlanak, azonban az online oktatásnak köszönhetően a világ minden pontjáról – ahol a technikai feltételek adottak – lehetőség van a tanulásra. Kizárólag a vizsga történik személyes formában az online kurzusok esetében is. A sikeres vizsga letétele után a versenypiac által elismert szigorú sorszámú tanúsítványt kapnak a hallgatók, melyben néhány személyes adaton túl szerepel a vizsga végső érdemjegye, valamint a 3 tagú vizsgabizottság aláírása is. A képzés során átadott tudásnak egyre nagyobb a nemzetközi elfogadottsága, így igény esetén angol és német nyelveken is kérhető róla igazolás.

Tréningek azoknak, akik rövid idő alatt koncentrált tudást szeretnének

Azoknak, akik nem tudják a közel egyéves képzést vállalni, remek alternatívát nyújtanak az MLE tréningjei. „A tréningjeink rendszerint mindössze 1-2 naposak, cserébe tematikusan biztosítanak friss és koncentrált tudást rövid idő alatt” – emelte ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

Az előadók a szakma legelismertebb szakembereiből tevődnek össze, ezáltal biztosítva a képzések magas színvonalát. A több mint tíz, jelenleg is meghirdetett tréning között – a teljesség igénye nélkül – olyan témákkal találkozhatunk, mint a robotok a mezőgazdaságban, folyami-, tengeri vagy intermodális szállítmányozás, digitalizáció a logisztikában és a szállítmányozásban, logisztikai vezetők kihívásai, valamint a vám a logisztikai folyamatokban.

A Magyar Logisztikai Egyesületről

A Magyar Logisztikai Egyesület, az MLE volt az első szakmai társadalmi szervezet Magyarországon, amelyet magánszemélyek alapítottak még 1990-ben. Elnöke Dr. Doór Zoltán. A szervezet célja a logisztika társadalmasítása, a logisztikai tudásmegosztás, melynek két fő elemét az egyesület által szervezett oktatások, valamint a több évtizede, évente megjelenő Logisztikai Évkönyvek jelentik. A Magyar Logisztikai Egyesület edukációjának gerincét a felsőfokú logisztikai menedzser képzések adják, amely mellett megtalálható még számos tréning is a kínálatban. Az MLE gondozásában évente megjelenő Logisztika Évkönyv pedig egy szakmai tanulmánygyűjtemény, melynek szerzői évről évre a logisztika világának legkiemelkedőbb szakembereiből tevődnek össze. (https://mle.hu/)