fbpx

A lőszer elve ihlette az egyetemista kávécsomagolási tervét

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 02.

1800-as évekbeli lőszertechnika ihlette meg Belme Bernadett kávécsomagolási koncepciójának alapötletét. A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet formatervező szakos hallgatójának pályázatát a Hungaropack Student csomagolási versenyen különdíjjal jutalmazták.

Mindig is imádtam rajzolni

Egy Hajdú-Bihar megyei kisvárosban nőttem fel, ahol a természet közelsége nagy teret és szabadságot adott számomra. A természet iránti szeretetem azóta sem változott, szabadidőm jelentős részét a szabadban töltöm, sétálok, kerékpározok vagy rajzolok a friss levegőn.

Amióta az eszemet tudom, imádok rajzolni, szeretem ilyen formában „megvalósítani” az elképzeléseimet. A családom és az általános iskolai tanáraim is felfigyeltek a kimagasló kreativitásomra és kézügyességemre. A kedvenc rajztémám a portré és a csendélet ábrázolása, jól megragadom az érzéseket, hangulatokat a munkáimban. Szívesen ajándékozok saját kezűleg készített rajzokat, tárgyakat. Kisgyermekkoromban ruhákat is terveztem és varrtam, mivel divattervező szerettem volna lenni. Az érdeklődési köröm később kitágult, és más területek felé is kacsingattam…

Belme Bernadett

A rajzversenyeknek köszönhetően számos technikát kipróbálhattam

Már az általános iskolában, később a gimnáziumi évek alatt is részt vettem különféle rajzversenyeken, ahol szép sikereket értem el. Számos technikát kipróbáltam, mint például szén, pasztell, festék, diófapác, gipsz, agyag, méhviasz és a porcelán használata. Érdekesnek találtam továbbá a linómetszést és egy különleges török művészeti eljárást, az ebrut (márványozás) is. A linóleummetszés a sokszorosító grafikai eljárások közé tartozik, azon belül is a magasnyomású technikák egyike, ami leginkább a fametszéshez hasonlítható. Az ebru pedig egy művészeti ágazattá fejlődött tradicionális török festési technika, amely során egy tál víz felszínén színes mintákat készítenek, majd azt „viszik át” papírra. Törökországban ezzel az eljárással készített papírok évszázadokon át a könyvkötés fontos díszítőelemei voltak.

A gimnáziumi évek után a soproni Handler Nándor Szakképző Iskolában tanultam tovább, ahol grafikusként végeztem, így ott a tervezésbe is betekintést nyerhettem.

A formatervezés sokkal több mint tervezés és rajzolás

A szakképző iskola elvégzése után úgy éreztem, hogy az ott megszerzett grafikai ismereteimet még magasabb szintre szeretném fejleszteni, ezért jelentkeztem a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetére. A formatervező szakot választottam, ami kiváló döntésnek bizonyult számomra: úgy érzem, ezen a területen megtaláltam a helyemet és a jövőmet. Ez már lényegesen többről szól, mint tervezésről vagy rajzolásról. A formatervezés ötvözi az esztétikát, a formát, a funkcionalitást, valamint innovatív módon emeli ki a tárgy egyedi tulajdonságait. A munkám során ezeket mindig szem előtt tartom, amelyekből rengeteget tanulok. Itt, az egyetemen rendkívül sokat fejlődött a rajztudásom, és többek között a 3D-s tervezési ismeretemet is elmélyíthettem. Az egyetemen számos pályázaton vehetek részt, a tanáraim pedig utat mutatnak, segítenek kibontakozni. Igyekeznek továbbá a bennem rejlő tehetséget felszínre hozni.

Egyszerű, mégis látványos kávécsomagolás

Nagy öröm számomra, hogy a Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyre beadott kávécsomagolás pályázatomat a szakmai zsűri különdíjban részesítette.

A kávécsomagolás tervezése során szem előtt tartottam, hogy a felnőttek nagy többsége kávéval kezdi a napot. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy olyan csomagolást tervezzek, ami a vásárló, a fogyasztó számára praktikus, kézenfekvő dizájnelemeket tartalmaz. Azt is fontos szempontnak tartottam a tervezés során, hogy az alkalmazott grafikai elemek és színek tükrözzék a kávé hangulatvilágát. Továbbá a doboz külalakját is figyelembe véve könnyen tárolható, egymásra pakolható csomagolást kívántam tervezni. Kihívást jelentett számomra az, hogy végül egy egyszerű, mégis látványos terv szülessen.

A tervezést általában a kutatással kezdem, amikor is igyekszem minél jobban megismerni a kiválasztott témát, és az ahhoz jól illeszthető koncepciót. Ezt követően az alapötletekről vázlattervet készítek, majd a kiválasztott formát beméretezem, és 3D-s program segítségével megszerkesztem. Végül egy valós méretű igényes modellt mutatok be általában kartonból, nikecellből, fából, de jellemzően a tárgyhoz megfelelő anyagot használok. Ez a folyamat most is így zajlott.

A tervezés során arra törekszem, hogy minden lehetséges szempontot figyelembe vegyek, ezért a munka során mindig továbbgondolom, és – akár többször is – újratervezem az ötleteimet, hogy a végkifejlet megfeleljen a vevő számára. Mind a kutatás, a skiccek, a technológia és a kivitelezés szempontjából a formatervezéssel kapcsolatos ötleteimet is nagy odafigyeléssel tervezem.

Munkám során kiemelt szempont számomra a környezetvédelem is. Arra törekszem, hogy az adott témához mérten a lehető legfenntarthatóbb csomagolást tervezzek, amihez nagyban hozzájárul a megfelelő alapanyag kiválasztása. Célom, hogy az általam tervezett csomagolások minél kevésbé terheljék a környezetet.

A koncepció alapötlete az 1800-as évekre nyúlik vissza

A Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyre beadott kávécsomagolás pályázatom tíz darabos 2 az 1-ben kávétasakból és annak dobozából áll. A tervezés során az 1800-as évekhez visszanyúlva, az akkori puskatöltési technika inspirált. A művelet során először elkészítették a papírpatront, ami egyben a lőszer (lövedék és lőpor) is. Ezt követően, használat előtt letépték a papír tetejét, beleszórták a lőszert, majd a lövedéket a papírral együtt a puskacsőbe helyezték, végül lefojtották. E koncepció mentén a pályázatra beadott kávécsomagolásom a Big Shot Coffee nevet kapta.

A tasak tartalmaz egy süvegcukrot, alatta pedig az instant kávét. Ahogy a korabeli puskát megtöltötték, annak elvén önthetjük a kávét tejbe vagy vízbe. A doboz nyitása szaggatott bevágás mentén egyszerűen végrehajtható úgy, hogy mindig csak az éppen szükséges mennyiségnek megfelelő mértékig tépjük fel.

A beadott kávécsomagolási pályázatom a Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyen az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. különdíjában részesült. Ez is egy elismerése az eddig felhalmozott ismereteimnek a formatervezés területén, és arra is inspiráció, hogy még többet tanuljak, gyarapítsam a tudásomat. A Hungaropack Studenten elért eredményemért hálás vagyok a felkészítő tanáraimnak, Rosta Péter és Üveges Péter József művésztanároknak, valamint Polyák János egyetemi docensnek.

A jövőben is formatervezéssel szeretnék foglalkozni, mert szeretem az ezzel járó megpróbáltatást, és örömmel tölt el egy-egy sikeres munka. Hazánkban szeretném megtalálni azt a céget, ahol formatervezőként dolgozhatok.

Csomor Zsolt