fbpx

Így telt a Logisztika Napja 2022-ben

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 30.

A Logisztika Napja idén április 21-én került megrendezésre. Magyarország a Német Logisztikai Társaság (BVL) kezdeményezéséhez 2012-ben csatlakozott először, immáron tíz évvel ezelőtt – Németországban pedig már 2007 óta ünneplik a Logisztika Napját. Az évente megrendezésre kerülő programok célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a logisztika mindennapjaiba, összetett világába.

A személyes jelenlét 2022-ben már nem volt akadály

A tavalyi évben a pandémia miatt online események szervezésére volt lehetősége a rendezvényhez csatlakozóknak, ennek ellenére Budapesten és az ország további nyolc településén számos intézmény és vállalat kapcsolódott a rendezvényhez, több mint ezer résztvevővel.

Idén a pandémia már nem árnyékolta be a programsorozatot, azonban azon a programgazdák szigorú járványügyi szabályozások, előírások betartása mellett folytathatták le a programokat, akik a személyes részvételi lehetőséggel kínáltak remek eseményeket és élményeket az érdeklődők számára.

A Magyar Logisztikai Egyesület és a Magyar Honvédség közös rendezvénnyel is készült

Knoll Imre professzor munkássága jelentős érték a magyar logisztikai világ számára

A Logisztika Napjához köthető rendezvények az ismert hazai logisztikus, lapunk egykori szerzője, Knoll Imre nevét viselő Logisztikai Szakmai Műhely megalapításával kezdődtek. Az Edutus Egyetemen, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) támogatásával megalapított Műhely a 2016. szeptember 6-án elhunyt professzornak állított emléket. A rendezvény Vigh László PhD, az Edutus Egyetem rektorhelyettesének beszédével kezdődött, majd a névválasztásról háláját fejezte ki Siklósi Horváth Klára író, zongoraművész, Knoll Imre professzor özvegye. „A világhírű professzor kutatási területe volt többek között a logisztikai támogató módszerek a területfejlesztés vonatkozásában, valamint a logisztikai folyamatok tervezése, modellezése is. Mindemellett jó néhány publikációja is megjelent, melyek értéket képviselnek például a legújabb generációs logisztikusok számára is” – hangzott el Dr. Doór Zoltán rendezvényen tartott beszédében. Az esemény folytatásában Dr. Lakatos Péter egyetemi docens bemutatta a szakmai műhely célját. Ezt követően pedig a Magyar Honvédség részéről Schmidt Zoltán vezérőrnagy adott elő, aki betekintést nyújtott a haderőfejlesztés aktualitásaiba, és azok katonai logisztikára gyakorolt hatására. Színes programokkal készült az MLEA Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a különleges alkalomra többféle rendezvénnyel, köztük az Edutus Egyetemmel és a Magyar Honvédséggel közösen szervezett programmal is készült, továbbá a Logisztika Napja rendezvénysorozat keretében csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kezdeményezett, nyílt tudományról szóló állásfoglalásához.

„Az idei rendezvényeink fő célja, hogy a szakmabeliek mellett az érdeklődők, köztük számos tanuló is megismerje a logisztika kulisszatitkait, és betekintést nyerjen ebbe a világba. Egyesületünk kiemelt célja már 32 éve a logisztika társadalmasítása, ehhez pedig elengedhetetlen a fiatalok informálása is” – mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke.

A Logisztika Napja rendezvénysorozathoz csatlakoztak a Magyar Logisztikai Egyesület Dél-Alföldi Regionális Irodájának munkatársai is, a Vasúti interregionális fejlesztés, azaz a Szeged-Szentmihály, Szabadka-Szeged vasútvonal építéséhez kötődő beruházás bemutatásával. A rendezvény témája kiterjedt a Szentmihályon újonnan létesülő megállóhelyre, a vasútvonal villamosításához szükséges felsővezeték-hálózat kiépítésére, az új parkolók, kerékpártárolók, utastájékoztatók kialakítására, a felüljáró átépítésére, valamint számos más, a vasútvonal kiépítését érintő témára is.

Fegyverzeti és a katonai ruházati bemutató is várta a fiatalokat

A Magyar Logisztikai Egyesület és a Magyar Honvédség közös rendezvénnyel is készült, amelynek témája a katonai logisztika és a kapcsolódó szakterületek, valamint a technikai eszközök bemutatása.

„A Magyar Honvédséggel közösen szervezett záróprogramunk részeként már a középiskolás korúaknak is lehetősége volt betekintést nyerni a logisztika világába” – tette hozzá a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke. A kiállítók között megtalálható volt a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbábázis, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH Katonai Közlekedési Központ, az MH Légijármű Javítóüzem, valamint az MH Geoinformációs Szolgálat is. Solymosi Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese nyitotta meg a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán rendezett nyílt napot, ahol a résztvevők olyan programokon is részt vehettek, mint a fegyverzeti és a katonai ruházati bemutató, az AirSoft lövészet, de megtekinthették a konténer rakodó-szállító tehergépjárművet, a tehergépkocsit konténerrel és a targoncabemutatót is, valamint bepillantást nyertek a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának térképész és katonameteorológiai területeibe.

Nyílt tudomány kezdeményezés a logisztikában

Az átláthatóság és az együttműködés elvein alapul a nyílt tudomány (open science), mely a tudományos kommunikáció új nemzetközi megközelítése. Magyarország tavaly csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit. A friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja így a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával valósulhat meg. „Most a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően a magyar logisztikai információáramlás is új szintre léphet” – jelentette be az Egyesület elnöke. A csatlakozási oklevelet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) részéről Dr. Szabó István tudományos és nemzetközi elnökhelyettes adta át ünnepélyes keretek között Dr. Doór Zoltán elnök részére.

További programkínálat a Logisztika Napján

Ingyenesen biztosított programok szervezésével bármely vállalkozás, amelynek a logisztikai szakmával kapcsolatban érintettsége van, csatlakozhatott az idei eseményekhez. 2022-ben több mint húsz esemény indult el ezen a napon Budapesten, és országszerte további kilenc helyszínen. A Logisztika Napjára szervezett programkínálat lefedi a teljes ellátási lánc területét, így minden érdeklődő találhatott számára megfelelő, érdekes és értékes szakmai információkat tartogató programot.

Szintén izgalmas programot kínált a Metrans Konténer Kft., ahol a céglátogatás alkalmával bemutatták egy konténerterminál izgalmakkal teli mindennapjait. A programok között előadások is elhangzottak, amelyekkel a szervezők célja az volt, hogy felkeltsék az érdeklődést a logisztikai szakma iránt – főleg a fiatalok körében. Az érdeklődők választhattak akár podcast-hallgatást és online formában megrendezett programot is. Az előadások alkalmával az érdeklődők olyan aktuális problémákról is hallhattak, minthogy melyek a legkritikusabb alkatrészszállítmányok, melyik kiszállítási tevékenységet zavarhatja meg legnagyobb mértékben egy-egy kiszámíthatatlan időjárási helyzet vagy akár egy sztrájk, termékvisszahívás, esetleg a nyersanyaghiány.

Rendezvénnyel, nyílt nappal készült az olvasóink által is jól ismert AMCO Csomagolástechnika Kft., ahol a „Nyílt Napon” a különböző csomagolástechnológiák gyakorlati bemutatására került sor kis létszámú csoportokban. Próbacsomagolást készíthettek a bátrabb jelentkezők, és személyes konzultációra is lehetőséget kaphattak a helyi szakértőktől az igényelt technológiát illetően.

Partnerünk a Magyar Logisztikai Egyesületről való tudósításban: Károly Róbert PR & Marketing | KRPR.hu | Partner a kommunikációban.

A Magyar Logisztikai Egyesületről: 
A Magyar Logisztikai Egyesület, az MLE volt az első szakmai társadalmi szervezet Magyarországon, amelyet magánszemélyek alapítottak, 1990-ben. Elnöke Dr. Doór Zoltán. A szervezet célja a logisztika társadalmasítása, a logisztikai tudásmegosztás, melynek két fő elemét az egyesület által szervezett oktatások, valamint a több évtizede, évente megjelenő Logisztikai Évkönyvek jelentik. A Magyar Logisztikai Egyesület edukációjának gerincét a felsőfokú logisztikai menedzser képzések adják, amely mellett megtalálható még számos tréning is a kínálatban. Az MLE gondozásában évente megjelenő Logisztikai Évkönyv pedig egy szakmai tanulmánygyűjtemény, melynek szerzői évről évre a logisztika világának legkiemelkedőbb szakembereiből tevődnek össze (www.mle.hu).