fbpx

Raklap- és csomagolás-ellenőrzés RFID technológiával

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 december 15.

Napjainkban a multinacionális cégek egyre nagyobb, nehezebben teljesíthető követelményeket támasztanak a beszállítóikkal szemben. Ezen követelmények közé tartozik többek között a megfelelő termék szállítása, megfelelő minőségben és időben, valamint a rendelésnek megfelelő mennyiségben. Az RFID technológia kiváló lehetőség ezek megvalósítására.

 

raklap targonca férfi

 

Nem szükséges optikai rálátás vagy fizikai érintkezés

Vonalkód Rendszerház Kft. számos RFID technológiával kapcsolatos alkalmazást készített már a megrendelők megelégedésére. Az RFID egy olyan automatikus azonosítási és adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével adja át azt az információt egy író/olvasó eszköznek, amely jellemzi az azonosító bélyeggel ellátott tárgyat. Ez egy egyedi azonosító, ami lehet cikkszámtól kezdve fuvarszámon keresztül, hűtési előírásig sok minden. Az olvasó ezt az azonosítót adja vissza, mint leolvasott érték. A több száz egyedi azonosító biztonságos és megbízható leolvasása mellett, a rendszer további előnye, hogy a műveletek során nem szükséges optikai rálátás vagy fizikai érintkezés.

A kereskedelemben általában az alábbi céllal használhatnak azonosító bélyeget: hatékonyság növelése, raktárkészlet átláthatósága, a folyamatok biztonságosabbá tétele, a minőség biztosítása és a költségek racionalizálása.

 

Már a telepítéskor bebizonyosodott a jelentősége

Az ügyfelünk számára a bemutatott RFID technológia felhasználásával tudtuk megoldani azt a feladatot, hogy a megfelelő termék, megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a szállítás teljesítésére.

A műanyagipari termékeket gyártó vállalat az egységrakomány-képzés során először hullámpapír-lemez dobozba csomagolja termékeit (egyszerre többet), majd ezen dobozokból képez raklapot, amely raklapokat utána egy fóliázógéppel csomagol.

A multinacionális vállalt elvárásai szerint már a fejlesztés előtt is minden terméket RFID címkével jelöltek meg. Az esetenként előforduló probléma a raklapok inhomogenitása és a nem teljes raklapmennyiséggel való kiszállítása volt. Tehát a feladat egy RFID technológiát alkalmazó raklap- és csomagellenőrző rendszer tervezése, kiépítése volt. A rendszer feladata, a dobozokból felépülő raklapok cikkszám és darabszám szerinti ellenőrzése.

A Vonalkód Rendszerház Kft. RFID laborjában, valamint a helyszínen végzett mérések és tesztek alapján alakult ki a végső technológiai megoldás, amely egy fixen telepített RFID olvasót és hozzá tartozó antennákat tartalmazott a csomagológép közelében meghatározott pozíción. Egy raklapon akár 256 darab termék és ezáltal 256 darab RFID bélyeg is lehetett, melyből mindet maradéktalanul regisztrálni kellett. Ezért elegendő időre, valamint a raklap mozgatására is szükség volt a hibamentes olvasáshoz, hiszen hibás olvasás esetén téves riasztás érkezett volna hiányos raklapról. Olvasás közben a számítógép monitor színtónusa sárga, sikeres ellenőrzés végeztével zöld, valamint sikertelen ellenőrzés esetén a kijelző alapszíne pirosra vált.

A csomagolási és kiszállítási folyamatban nem jelenthetett plusz időt az ellenőrzés. Ezért esett a fóliázóra a választás, hiszen így a mozgás (raklap forog) és az idő (fóliázási idő alatti olvasás) feltétel is teljesült. Az alkalmazást egy, a Vonalkód Rendszerház Kft. által fejlesztett nagyszámú bélyegek olvasására optimalizált szoftver vezérelte, amely a beolvasott RFID bélyegadatok alapján kiértékelte a raklap mennyiségét, és megvizsgálta annak homogenitását. A rendszerben minden előforduló cikkhez törzsadat szinten meg kellett adni, hogy hány darab termékből áll a teljes raklap, a rendszer ezen adat alapján dolgozik. A rendszer az olvasás közben ellenőrzi a leolvasott RFID bélyegek alapján a raklap homogenitását, valamint a törzsadatként elmentett mennyiségi egységek alapján a raklapon lévő termékek darabszámát.

A rendszer fontosságának megléte már a telepítés során bebizonyosodott, hiszen a tesztelésre előkészített raklapok közül is sikerült a nem megfelelő mennyiségűt kiszűrni. A partnerünk 2014. december óta használja hibamentesen az elkészült rendszert.

 

Vonalkód Rendszerház Kft.
www.vonalkod.hu