fbpx

the CAp® – a piacon elérhető egyik legjobb csavarzár

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 16.

A belföldi piac igényét meghallva bővítette tevékenységi körét a keceli székhelyű Csúziker Kft., mely keretében borászatok számára gyártanak 30 x 60 mm-es csavarzárat, ami a megrendelői igényekhez és a trendhez igazítva egyedi litográfiával és színválasztékkal rendelhető.

Dekoráló gép
A kupakok dombornyomása

A borászati tartálytól a kupakig

A magyar magántulajdonú családi vállalkozás fő profilja a rozsdamentes borászati élelmiszeripari berendezések, elsősorban borászati és tároló és erjesztőtartályok gyártása. Ennek megfelelően partneri kapcsolatban vannak számos borásszal, ahonnan több oldalról érkezett a kérdés, hogy miért nem gyártanak csavarzárat is, hiszen az is csak egy lemeztermék. Ennek beszerzése ugyanis a borászatok számára nem egyszerű, jellemzően külföldről érkezik. 2020-ban a Covid okozta logisztikai problémák pedig ezen a területen is tovább súlyosbították a helyzetet. A kérdésből komoly ötlet született. Egy vízió, miszerint az 1990-es években alapított vállalkozás a borászati csavarzárak piacának meghatározó szereplőjévé váljon itthon és nemzetközi szinten egyaránt. A cég egyik fő jellemzője a folyamatos fejlődés, így a Csúzi testvérek, akik 2004-ben vették át édesapjuktól a vállalatirányítást, döntöttek, és megalkották a the CAp® terméket.

Csúzi Péter
Csúzi Péter ügyvezető az alapszínválasztékkal

Nemcsak egy termék,hanem a család szimbóluma is

A borászatoknak szánt, a szabványnak megfelelő, 30 x 60 mm-es méretű csavarzárak gyártását 2022-ben kezdte meg a cég. A testvérek fontosnak tartották, hogy az elérhető legjobb minőséget képviselő terméket tudják ajánlani partnereik számára, így a dekorálhatóság is fontos szempont volt. Olyan megoldást kerestek, mellyel a csavarzárak oldalát és tetejét is egy menetben, dombornyomással elláthatják. A gyártást a piacon megtalálható alapszínekkel indították, de a színválaszték folyamatosan bővül, illetve bizonyos mennyiség felett már egyedi színekkel is dolgoznak.

Az új termék névválasztásánál figyeltek arra is, hogy sugározza azt az erőt és magabiztosságot, melyet a családi vállalkozás alapítójának, Csúzi Antal emléke is megkíván. A cégvezető gyermekek édesapjuk kezdőbetűinek kiemelésével alkották meg a márkanevet a „kupak” szóból, így a the CAp® tovább hordozza az alapelvet, mely alapján a vállalkozás a kezdetek óta működik: a partnerekkel egy előre mutató, folyamatosan fejlődő üzleti kapcsolat fenntartása, és a felek kölcsönös elégedettségén alapuló kooperatív munka.

Csavarzár
A márkanév egyben a családszimbóluma is

Mindenből csak a legjobbat

A Csúziker Kft. az elmúlt évben, a piacon elérhető leginnovatívabb és legmegbízhatóbb olasz és svájci gépparkkal, valamint egy teljesen új és korszerű üzemcsarnokkal indította a gyártást. A csavarzár előállítására egy teljesen automata Bortolin-Kemo gyártósort állítottak üzembe, melynek valós teljesítménye 45 000 db/óra.

Az olasz berendezések mellé a 6000 db/óra fóliázási és dombornyomási teljesítménnyel bíró svájci Madag dekoráló gép került a Packsys Global AG-től. A csavarzárbetétnél sem engedett a cég a minőségi követelményekből, így a Meyer Seals® árucikkével állítják össze a komplett terméket. A kezdetekben – a borászatokban már jól ismert – két fajta csavarzárbetéttel kezdték a termék forgalmazását. Az egyik az ALKOvinTM saranex®, mely ideális minden szabályzott oxigénbejutást igénylő bor számára. A másik pedig az ALKOvinTM tin®, ami a legmagasabb szintű oxigénelzárást biztosítja, és olyan borok számára ajánlott, melyeket hosszabb ideig tárolnak.

A német betétgyártóval együttműködve továbbá egy olyan újfajta csavarzárbetéttel jelennek meg a piacon, mely a borok palackozásának területén innovatív megoldást képvisel. Ez az ALKOvinTM active®.

A fejlesztés lényege, hogy a bornak védelmet nyújt mind az oxidáció, mind a reduktív érlelődés ellen, emellett szabályozza a palackozást követően az ízjegyeket, és nem befolyásolja a fajtajellegű aromákat.

Dekoráló gép
A logózó a kupak tetejét és oldalát is egyszerre tudja litográfiával díszíteni

A gyártósorok hónapokra le vannak kötve

Az új, korszerű üzemben zajló gyártás emberi felügyelet mellett történik, de teljesen automatizált, ahol kamerarendszer ellenőrzi a termékek minőségét. A modern, autonóm technológiának köszönhetően a the CAp® megfizethető termék, amit a Csúziker Kft. a borászatok számára rugalmas kondíciókkal kínál. A csavarzár alig jelent meg a piacon, de a felhasználók visszajelzése máris pozitív, a megrendelések folyamatosan érkeznek, a gyártósorok hónapokra előre lekötöttek.

A cég vezetése itt nem akar megállni –további fejlesztési terveik vannak, melyekkel növelni tudják a keresett termék színvonalát.

Barna Ferenc