fbpx

Automatizált gyógyszeripari raktárlogisztikai megoldások

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 07.

Európa egyik legnagyobb gyógyszeripari webshopjának, a SANICARE-nek egy rendkívüli, automatizált komissiózó és szállítórendszer telepítésére volt igénye. A SANICARE a BS-Apotheken OHG márkája, és évente 1,6 millió ügyfelet lát el. A vállalat nagy teljesítményű raktárlogisztikai rendszerekkel korszerűsítette épületeit. Az új rendszer a komissiózás több mint felét automatikusan végzi. A csomagonként 20 perces átfutási idővel naponta akár 10 000 szállítmány is elhagyhatja a logisztikai központot.

A kivitelezés fővállalkozója a világ egyik vezető moduláris raktározási és logisztikai megoldások szolgáltatója volt. A 3 hónapos tervezési fázis után a modernizálás a napi működés mellett kezdődött meg. A megrendelések nagy részét standardizált folyamattal kezelik, a teljes komissiózási folyamat 55%-a automatikus, és csak a szállítás előtt kell véglegesen ellenőrizniük. Így a rendszer kb. 1000 szállítmányt bocsát útjára óránként. Összességében a meglévő komissiózó rendszerek használatával 70% -os automatizáltság lett elérhető.

Raktárlogisztikai rendszereink felújítása lehetővé teszi, hogy a megrendeléseket még csúcsidőben is gyorsan és hatékonyan feldolgozzuk, és így nagyobb vásárlói elégedettséget érjünk el” – mondta Heinrich Meyer, a BS-Apotheken OHG tulajdonosa.

Automata komissiózórendszer telepítése

A gyorsan forgó gyógyszerek komissiózásához a fővállalkozó az A-Frame komissiózó automatát telepítette. Ez az automatikus komissiózórendszer a top 850 kiemelt terméket tartalmazta. Az áru az automatából a gyűjtőszalagra, majd onnan a töltőhelyre, utána pedig a komissiózó kartondobozba kerül. Ennek köszönhetően a költséges újracsomagolási folyamatrész elhagyható. A kartondobozok ilyen rendszerből való közvetlen feltöltése egyedülálló a csomagküldő gyógyszertári szektorban – hangsúlyozza a BS-Apotheken OHG tulajdonosa. A töltőpont négy különböző típusú kartont képes kezelni. Az újonnan telepített feltöltési területek az A-Frame komissiózó automaták közvetlen közelében biztosítják a folyamatos utántöltést.

Kiegészítő raktári kiszolgáló rendszerek

A modern raktári rendszer része egy teljesen automatikus kartondoboz-hajtogató gép, amely a közös kartonméretek 90%-át használatra készen állítja fel. Következő lépésben a dobozokba kerülnek a betétek és a marketinganyagok, ezután vonalkóddal látják el, hogy kapcsolódjanak az ügyfél megrendeléséhez. Egy másik különleges jellemző az a lehetőség, hogy a betéteket külön-külön vagy szelektíven adják hozzá. Az új technológia a már meglévő logisztikai folyamatokhoz kapcsolódik.

Szállítás és komissiózás

Az automaták tárolókapacitása 100 000 gyógyszercsomag, amelyek kéz érintése nélkül kerülnek a kiszállítandó dobozokba. A rendszerirányítást, ellenőrzést és az anyagáramlás folyamatos optimalizálását a WAMAS® intralogisztikai szoftver végzi.

www.ssi-schaefer.com