fbpx

Hamarosan digitalizálódik a TIR Carnet

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 02.

2021. május 25-én hatályba lépnek azok a szabályok, amelyek megadják a jogszabályi alapot a TIR egyezmény teljes digitalizálásához. A TIR Carnet rendszer elektronikus változata segíti a fuvarozó cégek folyamatainak egyszerűsítését és hatékonyságnövelését.

 

tir carnet digitális etir

 

Hatékonyabb és biztonságosabb rendszer

– Szeretettel meghívom valamennyi, a TIR egyezményben részes felet, hogy mihamarabb kezdjék meg az országos vámügyi rendszereik összekapcsolását a nemzetközi eTIR rendszerrel, hogy mielőbb kihasználhassák a nagyobb hatékonyságát és biztonságát – mondta Olga Algayerova, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára.

Az IRU és tagjai az eTIR bevezetése után is együttműködnek a kormányzatokkal, hogy még tovább egyszerűsödjön a határok átlépése, csökkenjen a fuvarok időtartama, élénküljön a kereskedelem, és növekedjen a biztonság, különösen most, a világjárvány idején – mondta Umberto De Pretto, a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesületének (IRU) főtitkára. A TIR egyezmény lehetővé teszi a határon átnyúló fuvarozás időtartamának akár 80%-kal való csökkentését. Mi több, lehetővé teszi a költségek akár 38%-kal való csökkentését is.

 

Érintés nélküli rendszer

A rendszer digitális változata egyszerűbb folyamatokat ígér a fuvarozók számára, valamint előnyt nyújtó rendszert biztosít az azt használó vállalatok és vámigazgatások részére. Ezen felül a digitalizálás növeli az egyezmény versenyképességét és hatékonyságát – olvasható a trans.iNFO oldalán. Valamennyi az eTIR-ben részt vevő vámszerv ugyanis értesítésre kerül néhány másodperc alatt a beérkező TIR bejelentésről.

Fontos az is, hogy a rendszer digitalizálása a fuvarozás érintésmentes lebonyolítását biztosítja, ami járvány idején csökkentheti a vírussal való megfertőződés veszélyét mind a járművezetők, mind a vámosok oldalán.