fbpx

NETA-köteles lehet a vásárló által becsomagolt kifli

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 02.

Egyre gyakrabban előre becsomagolva is árusítják a boltokban, pékségekben kapható, jellemzően a vásárló jelenlétében vagy a vásárló által becsomagolt sütőipari termékeket. Ezzel viszont már előre csomagolt terméknek számítanak, s népegészségügyi termékadókötelesek (NETA) lehetnek.

 

becsomagolt sütőipari termék neta adóköteles

 

Érdemes utána olvasni, talán önre is vonatkozik

A vásárló jelenlétében vagy a vásárló által becsomagolt sütőipari termékeket a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerint már előre csomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz NETA-kötelesek lehetnek – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a leggyakoribb ilyen termék az előre csomagolt sós pogácsa, aminek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, így előre csomagolt formában  már netát kell fizetni utána – olvasható az adozona.hu oldalon.

 

Adóköteles

– az előre csomagolt termékként forgalomba hozott,

– 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó,

– gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült,

– sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és

– azonnali fogyasztásra alkalmas termék (nem tartoznak ide sem a fagyasztott, sem pedig a melegítésre szoruló termékek),

ha 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammnyi mennyiséget.

 

Nem adóköteles

– a kenyér és

– a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termék,

ha 100 grammjában a sótartalom nem haladja meg a 2 grammot.

Az adókötelezettség fenti feltételeinek megfelelő, előre csomagolt termékként forgalomba hozott sütőipari termék tehát NETA-köteles, első belföldi értékesítése után bevallást kell benyújtani és adót fizetni

 

Előre csomagolt termék:

a termék és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációja, ha

– a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,

– a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,

– a b) pont szerinti mennyiség a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg, és

– a terméket olyan névleges mennyiségű egységekben értékesítik, amelyek

  • megegyeznek a csomagoló által előre meghatározott értékekkel (ideértve bármely olyan hozzáadott mennyiséget, amelyre a jelölésen hivatkoznak),
  • tömeg- vagy térfogategységekben vannak meghatározva [Neta tv. 1. §. 4. pontja].

Előre csomagolt termék az is, amit darabonként csomagolnak, függetlenül attól, hogy azt a fogyasztónak darabonként vagy tömeg alapján értékesítik.

Főszabály szerint az adó alanya az előre csomagolt (adóköteles) terméket belföldön első alkalommal értékesítő, ami független attól, hogy esetleg a csomagolást megelőzően hányszor értékesítették tovább a terméket. Ilyen esetre lehet példa az élelmiszer boltba beszállító pékség, ahol a csomagolást csak az élelmiszerüzlet végzi el, és a vásárlók részére a terméket már úgy helyezi ki a polcokra. Az adó alanya ilyen esetben a már előre csomagolt adóköteles terméket értékesítő élelmiszerüzlet.

Ha tehát valaki a fenti termékcsoportba tartozó terméket előre becsomagolt formában (is) értékesíti vagy értékesíteni kívánja, akkor célszerű előtte a NETA-kötelezettség feltételeit áttekinteni.