fbpx

Zöldségek, gyümölcsök fenntartható csomagolási megoldásai

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 25. -Hirdetés

Fenntartható csomagolási megoldás a zöldség- és gyümölcstálcák címkével történő lezárására. A MULTIVAC a Top Wrap és a Top Close címkézőkkel két kiváló minőségű és erőforrás-takarékos megoldást kínál a frissárus tálcák, címkével történő lezárására. A Top Wrap és Top Close szállítószalagos címkézőgépek, amelyek lehetővé teszik egyetlen gépen mindkét címkézési művelet elvégzését.

karton doboz paradicsom paprika gomba

A friss termékek vonzó, környezetbarát csomagolása

A gyümölcsök és zöldségek forgalmazása terén az újrahasznosítható csomagolások nagyon divatosak. A MULTIVAC a teljesen fedő címkézés mellett most két további kiváló minőségű és fenntartható címkézési megoldást kínál a friss termékek tálcáira. Míg a Top Wrap a tálca tetejére és mindkét oldalára címkét helyez, a Top Close csak felülről zárja le a tálcát egy címkével. Mindkét koncepció ideális választás olyan friss termékekhez, amelyeket nem kell védőgázban vagy légmentesen, vákuumban csomagolni. Ez azt jelenti, hogy egy címkével egyszerűen lezárható a tálca és a címkézés egyidejűleg elvégezhető, egyetlen erőforrás-takarékos művelet során: ez megfelel az ágazatban a fenntarthatóság iránti növekvő igénynek is.

Mindkét címkézési megoldás erősen vásárlásösztönző a látványos címkének és az újrahasznosítható csomagolásnak köszönhetően. Az öntapadós, hordozóanyagra ragasztott címkék nemcsak nagy felületet kínálnak a vásárlói információk és a marketing céljára, hanem az anyagvastagság és a címkeforma tekintetében a termékbemutatás széles körű lehetőségeit is megnyitják. Lehetőség van például kivágások kialakítására a címkén, valamint ragasztómentes zónák kialakítására, amivel megakadályozható a termékkel való érintkezés. A perforációk a nyitást segítik, és megkönnyítik a csomagolás kezelését a fogyasztó számára. A címke magán a címkézőn nyomtatható, például a tételszámmal vagy a minőségmegőrzési dátummal, így ehhez nincs szükség további címkére. És végül, de nem utolsósorban, a gyártók és a csomagolók számára előnyös a nyomtatás nélküli kartontálcák használata, amelyek rugalmas és hatékony rendelési és tárolási folyamatokat biztosítanak.

karton doboz szamóca földi eper
Top Wrap

Top Wrap – percenként 180 darabos csomagolási teljesítmény

A Top Wrap esetében a címke biztosítja, hogy a tartalom nem eshet ki a tálcából, illetve a vásárló nem tudja eltávolítani. Az úgynevezett Full Wrap címkézéssel ellentétben – amelyet a MULTIVAC már évek óta sikeresen forgalmaz – a címke csak a csomag tetejére és két oldalára kerül, nem pedig a teljes csomagolás köré. Ezzel anyag takarítható meg, miközben továbbra is teljesíti a célját. Ráadásul a percenkénti 180 darabos csomagolási teljesítményével lényegesen hatékonyabb. A kartontálcák és a papírból vagy megújuló anyagokból készült szabványos öntapadós címkék kombinációjának köszönhetően műanyagmentes csomagolást eredményez, amely könnyen és tökéletesen újrahasznosítható.

Ezenkívül a Top Wrap segítségével a polipropilénből készült fóliacímkék is használhatók. A polipropilén címkék előnye, hogy a tálca tetején lévő átlátszó ablaknak köszönhetően a termék látható. A műanyag aránya egy ilyen csomagolásban a felhasznált címkeanyagtól függően 10% alatti. A címke ráadásul könnyen eltávolítható, így a fogyasztó számára egyszerűvé válik az anyagok szétválogatása a különböző újrahasznosítási csatornákba.

Top Close – kézzel fogható költségtakarítás

A Top Close esetében a széles peremmel ellátott műanyag vagy kartontálcák, vagy akár a kerek tálcák egyszerűen és biztonságosan lezárhatók, egyúttal fel is címkézhetők. A címke csak a tálca peremére tapad. A címke közepén található ragasztómentes zónának köszönhetően a termék nem érintkezik a ragasztóval. Az átlátszó címkék lehetővé teszik a termék megtekintését is, míg a szellőzőnyílások biztosítják a levegő keringését.

műanyag doboz áfonya
Top Close

A Top Close címkézőgép a percenkénti 250 termékkel különösen nagy teljesítményt nyújt. A tálcák felcímkézése menet közben automatikusan történik, és a tálcákat vagy kézzel adagolják be, vagy automatikusan egy feljebb lévő modulból viszik át. Az időigényes, kézi csomagolási megoldásokkal összehasonlítva ez kézzelfogható költségmegtakarítást és nagyon hatékony folyamatot jelent.

gép berendezés monitor
L 310 Top Wrap & Top Close

A MULTIVAC Marking & Inspection- ről

A MULTIVAC Marking & Inspection jelölő- és címkézőrendszerek és a közvetlen fólianyomtatók egyik vezető gyártója. A korábban MR Etikettiertechnik néven működő vállalatot 1972-ben alapították a németországi Engerben, és 1993 óta a MULTIVAC csoport tagja. A vállalat széles termékpalettája a szabványos címkézési és nyomtatási megoldásoktól a kifejezetten az egyedi ügyfelek számára kifejlesztett címkéző- és jelölőrendszerekig terjed. A termékkínálatot kiegészítik a súlyellenőrzésre, az idegen tárgyak felismerésére, valamint a csomagolások és a címkézés vizuális ellenőrzésére szolgáló ellenőrző rendszerek. Mindezek az egységek teljes csomagolósorokba integrálhatók, és jelentősen hozzájárulnak a csomagolósorok minőségirányítására vonatkozó előírások és jogi követelmények teljesítéséhez.

További információ a következő címen található: https://multivac.com/hu/hu.