fbpx

Anyagmozgatás: EU-támogatással fejlődik a dunavecsei kikötő

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 23.

Európai uniós támogatással, 91 milliós önrésszel, összesen mintegy 300 millió forintból új tárolócsarnokkal és rakodást segítő eszközök beszerzésével bővítette kapacitását a Dunavecse Kikötő Kft.

Szucsányi László, a cég ügyvezető igazgatója a csarnok átadó ünnepségén elmondta: a fejlesztés során felépült egy 1944 négyzetméteres tárolócsarnok. Az EU-támogatás révén lehetőség nyílik az áruk rövid ideig tartó tárolására és gyors, hatékony anyagmozgatásra, amire egyre nő az igény. A beruházás révén mérséklődik a munkacsúcsok intenzitása, és a létesítmény akkor is feladatot, bevételt generál, amikor nincs hajórakodás. Az épület villamosenergia-ellátása egy 45 kilowatt óra teljesítményű napelemes rendszer telepítésével, költséghatékonyan üzemel.

A beruházás során egy új, teleszkópos rakodógépet és egy digitális közúti hídmérleget is beszereztek, amelyek használatával jelentősen több vevőt lehet majd kiszolgálni. A két hajóállással kiépített kikötő Dunavecse település közvetlen határában, a Pentele hídtól nagyjából 400 méter távolságra található, és mintegy 42 ezer négyzetméter saját területtel rendelkezik. A biztonság érdekében mind a kettes hajóállás, mind a tároló és a hídmérleg a mindenkori, mértékadó árvízszint fölött 80 centiméterrel létesült. A Dunavecse Kikötő Kft. egyébként ömlesztett mezőgazdasági termékek, gabonafélék, valamint ipari alapanyagok kamionból hajóba és hajóból kamionba történő direkt átrakását, mérlegelését, okmányolását, az ömlesztett áruk igény szerinti úgynevezett big bag-csomagolását végzi napi 3000, óránként 80-100 árutonnás kapacitással.