fbpx

Mentesül a sajtó a sokat bírált EPR-rendelet alól

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 22.

Az időszaki lapokra nem terjed ki a szakmai körökben sokat vitatott EPR-rendelet módosítása, így nincs kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségük, függetlenül a kiadványok gazdaságireklám-tartalmátóI.

Elviheti egész ágazatok nyereségét

Ezt a hírt Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára erősítette meg a Nyomda- és Papíripari Szövetségnek írt levelében. Ez a szakmai szervezet az egyik volt azok között, amely igyekezett szakmai és nemzetgazdasági érvek alapján jelzést adni a törvény-előkészítőknek a nyáron életbe lépett EPR-szabályozással kapcsolatban. Mint portálunk akkor beszámolt róla, több ponton is aggályos volt szerintük a bevezetett módosítás: a márciusi kihirdetés óta nagyon kevés idő telt az EPR-re való érdemi felkészüléshez; szakértők, cégvezetők és jogászok sem tudták egyértelműen értelmezni többek közt az EPR-köteles tételek halmozódására vonatkozó részt, de főleg a nemzetgazdaság számos szereplőjét súlyosan érintő abszurd és a szektor egész nyereségét felemésztő költségemelkedést. Ellentmondásosnak ítélték a reklámhordozó papírt érintő felelősségi kérdéseket, továbbá attól féltek, hogy az EPR-rendelet újabb súlyos sebet üt a médiafogyasztási szokások változását amúgy is nyögő nyomtatott sajtótermékeken. Ezek ugyanis hagyományosan az értékesített (előfizetett, megvásárolt) példányokból eredő bevétel mellett döntően hirdetések közléséből finanszírozzák a kiadást. Az új EPR-rel viszont reklámhordozónak minősülnek, és – míg eddig a nyomtatott sajtó eddig mentesült a termékdíjfizetés alól – az EPR kilónként 94 forinttal növeli a gyártói költséget.

A sajtót kivették a módosításból

A módosított EPR-rendelet újabb módosítása végül is kivette e körből az időszaki kiadványokat. Az államtitkári tájékoztatás szerint a júliusi újabb módosítás révén az EPR érvényessége nem terjed ki erre a halmazra, így nincs kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségük e kiadványoknak, független azok gazdaságireklám-tartalmátóI.