fbpx

Újra akcióban a petkalózok – tiszaszalkai hulladékmentesítés

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 14.

Ha, tavasz, akkor irány Tiszaszalka! – vallják a PET Kupa Egyesületnél. A Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyása alatt, Vásárosnamény közelében, a tiszaszalkai kanyarban, Natura 2000-es területen rendezte meg a PET Kupa Egyesület az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a hagyományos rügyfakadás előtti folyótisztítási akcióját. Ezúttal közel 40 petkalóz, köztük a PET Kupa versenyeken évek óta részt vevő csapattagok tisztították meg a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

hulladekmentesites
Rekordmennyiségű hulladékot sikerült az ártéri erdőből begyűjteni

A mostani, tavasznyitó akciónak köszönhetően rekord mennyiségű, 1,5 tonnányi hulladéktól sikerült megszabadítani a tiszaszalkai kanyar 1 folyam-kilométeres szakaszát. A fő hulladéktípus, megszokott módon a PET-palackok voltak. Ezek adták az összegyűjtött hulladékmennyiség közel 90%át. A tetemes PET-palack mennyiség, összesen 59 db PET-bálába lett összepréselve és indult el az újrahasznosítás irányába. Sajnos nem 100 %-os az újrahasznosíthatósági arány, ugyanis az olajjal, festékkel vagy más anyaggal szennyezett hulladékok számára befejeződött a körforgás, ezek kommunális zsákokba kerültek és a hulladéklerakókban fejezik be a pályafutásukat. Ugyanez a végállomásuk az olyan tárgyaknak, mint a papucsok, cipők, játékok és egyéb nem újrahasznosítható anyagok.

A hulladékmentesítés mellett az Egyesület méréseket is végzett. 2018-ban kutatási céllal a Natura 2000-es ártéri területen egy 10 méter x 25 méteres mintaterületet határoltak le az önkéntesek, amin belül minden hulladékot összegyűjtöttek és 35 kategóriába soroltak. A kijelölt mintaterületen összesen 3039 darab szennyező anyagot találtak. A mennyiségi toplista élén a 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú PET-palackok végeztek, ezt a kisméretű polisztirol darabok követték. Az idén megismételték ezt a terület vizsgálatot és az összkép sokat változott a hat év alatt. 2024 tavaszán a kisméretű polisztirol darabokból volt a legtöbb, míg a dobogó 2. helyére csúsztak a 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú PET-palackok. A kijelölt területen összesen 722 darab szennyezőanyagot találtak. Érdekesség, hogy összesen egy darab üveghulladékot találtak és a fém mennyisége is sokkal kevesebb volt a vártnál.

Az adatok összehasonlítása és részletes elemzése további feladat lesz, hiszen 2018-ban a területen fellelhető mennyiség több évtizede is ott lehetett, míg a mostani adatok az elmúlt 6 év “hulladéktermését” mutatták meg. Ebből az időszakból már ismert az árhullámok mennyisége, időbeli hossza, tetőzése. A PET Kupa Egyesület a kutatási program folytatását tervezi, így néhány év múlva konkrét következtetéseket lehet majd levonni az ártéri terület szennyeződésének mechanizmusáról és összefüggéseiről.

Forrás: PET Kupa Egyesület