fbpx

A zsugorfólia helyett 100% újrahasznosítható nátronpapír

Írta: Molnár Tamás - 2024 június 07.

A Mondi és a Meurer egyesítette erőit, hogy a műanyag zsugorfóliát egy másodlagos nátronpapír csomagolási megoldással cserélje le, ami újrahasznosítható. Ez egy KraftWrap típusú papír, amely mosható, varrható, alacsony hőfokon finom programmal vasalható, nyomtatható, laminálható, gravírozható és festhető. Vízben nem megy össze, nem változtatja meg a színét, és nem oldódik fel.

Ezt fejlesztette tovább az új TrayWrap megoldással a Mondi. Ez a bevonat nélküli anyag 100%-ban megújuló forrásokból származó nátronpapírból készül, és újrahasznosítható a meglévő európai papír-újrahasznosítási folyamatokban. Mechanikai tulajdonságai közé tartozik a nagy szilárdság, a szúrásállóság és a nyújthatóság; ezek nagyon előnyösek lesznek a gyűjtő csomagolásoknál. A TrayWrap-et jelenleg egy kávémárka használja arra, hogy tizenkét kávécsomagot csomagoljon a Svédországban történő szállításhoz. A meglévő hullámkartontálca alsó oldalára négy és hat közötti ragasztópont kerül, a tetejére pedig a papírfólia, hogy a helyükön tartsa a kávécsomagokat.

Traywrap
Környezetbarát papír a gyűjtő csomagolásokhoz

Mindegyik nyitott oldalon előre kilyukasztott hajtási pontok vannak, amelyeket úgy terveztek, hogy biztosítsák a stabilitást a termékek egymásra rakása, szállítása és kicsomagolása közben. A TrayWrap gyártása hasonló a fóliákhoz használt technológiához, vagyis az élelmiszer- és italgyártók módosíthatják a meglévő szerszámokat ahelyett, hogy új gépekbe fektetnének be. Más cégek is használják ezeket a csomagolásokat, köztük a Robopac is a Mondi nátronpapír-megoldását fogja használni. Így akár 750 raklapot is becsomagolhat egy nátronpapírtekercsbe, és ezen a módon fokozatosan megspórolhatja műanyagokat. Hasonlóképpen, a Sentrex is ezt használja a saját raklapjainak becsomagolásához. Célja a logisztika egyszerűsítése, a csomagolási folyamat maximális hatékonyságával és a műanyagfogyasztás csökkentése.

Forrás: packagingeurope.com/news/

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Csomagolási megoldások a körforgásos gazdaság felé