fbpx

Műanyagot lebontó gombát azonosítottak az óceánban

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 13.

Polietilén lebontására szakosodott gombát fedeztek fel a holland Királyi Tengerkutató Intézet (NIOZ) tengerbiológusai. A Parengyodontium album kedvenc tápláléka az UV-sugárzás által enyhén megpirított műanyag, amelyen mikrobákkal együtt vékony réteget képez. 

A műanyag mintegy 0,044%-át fogyasztották el naponta

A Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ) tengerbiológusai a gombát a Csendes-óceán északi részén található szemétfoltból származó mintákat elemezve azonosították. A vizsgálatok során szénizotópokkal dúsított speciális laboratóriumi műanyagon tenyésztették őket, így megfigyelhetővé vált, hogy az izotóppal jelölt szénatomok a tápláléklánc más szintjeire is eljutottak.

tenger óceán hal műanyaghulladék

A kutatás során pontosan mérhető volt a polietilén lebontásának viszonylag lassú sebessége is. A gombák a műanyag mintegy 0,044%-át fogyasztották el naponta – olvasható az index.hu oldalon. „A méréseink azt mutatják, hogy a gomba nem igazán használja fel a polietilénből származó szenet. A P. album által elfogyasztott polietilén túlnyomó részét a gomba szén-dioxidként bocsátja ki” – mutatott rá Annika Vaksmaa, a NIOZ munkatársa, aki szerint a lebontás nem jár több szén-dioxid-kibocsátással, mint az emberi légzés.

Az ultraviola fény szerepe kulcsfontosságú, mert a gombák csak azokat a műanyagokat képesek lebontani, amik legalább rövid ideig a felszín közelében, a napfényen tartózkodtak. A kutató szerint a tenger mélyebb rétegeiben élhetnek más gombafajok, amelyek a műanyagokat ultraviola fény nélkül is képesek lebontani.

fonál gomba
Egy műanyag részecskét (piros) kolonizál a Parengyodontium album tengeri gomba (Képek forrása: Annika Vaksmaa/NIOZ)

Az óceánokba kerülő műanyagok körkörös örvényekbe kerülve csapdába esnek és felgyülemlenek. A hat legnagyobb örvény egyikében, az északi szubtrópusi csendes-óceáni örvényben jelenleg 80 millió kilogramm műanyaghulladék kavarog. Aki ennek vonóhálóval esne neki, hatalmas károkat okozna a tengeri élővilág számára.

Jelenleg csak négy, műanyagot lebontó gombafajt ismerünk, és több száz plasztikevő baktériumot. Az emberiség szorgalmasan termeli a műanyagot: jelenleg évi 400 milliárd kiló műanyagot állítunk elő, 2060-ra várhatóan háromszor ennyit. Az újrahasznosítás megoldása nélkül a soha le nem bomló anyagokat is lebontó élőlények felfedezése, működésük és lebontó enzimeik megismerése a környezeti katasztrófa elkerülésének egyetlen módja.