fbpx

Ismét bűnösnek találták a műanyag palackot

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 30.

A csomagolóanyagokból származó mikroműanyagokra egyre nagyobb figyelem szegeződik manapság, hiszen ezek az apró részecskék az emberi szervezet szöveteiben is megtalálhatók. Kutatók újabb veszélyt találtak, ugyanis a műanyag palackokban gyakran megtalálható biszfenol A (BPA) is káros lehet az emberi szervezetre.

műanyag palack

Újra kellene gondolni az egészségesnek nyilvánított értéket

Egy friss tanulmány szerint az ételek és italok műanyagcsomagolásához gyakran használt BPA akár inzulinrezisztenciát is okozhat, amely növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét – olvasható a Business Insider oldalán és a Portfolio fordításában.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem (California Politechnic State University) 40 egészséges felnőttet vizsgált kutatása során, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoport placebót kapott, míg a másik kis mennyiségű biszfenol A-t. Az utóbbiak szervezetébe minden nap testsúlykilogrammonként 50 mikrogramm BPA-t juttattak, amely megegyezik az amerikai hatóságok által még veszélytelennek tartott határértékkel. Négy nap elteltével, a BPA-t kapó csoport szervezete kimutathatóan kevésbé reagált a vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszó inzulin hormonra, mint a placebo-csoporté.

Az eredmények azt sugallják, hogy újra kellene gondolni az egészségesnek nyilvánított értéket és erről az egészségügyi szolgáltatóknak a betegeket is tájékoztatniuk kell – mondta a kutatásról Todd Hagobian, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelen állás szerint csak a fent említett mennyiség 100-szorosától, testsúlykilogrammonként 5 milligrammtól tartja veszélyesnek a BPA szintjét a szervezetben. Ezt a meghatározott értéket viszont sok szakértő elavultnak tartja.

Korábban már az Európai Unió tagállamai is felszólaltak a műanyagok gyártásához felhasznált veszélyes anyagok ellen. Tavaly hat ország követelt azonnali EU-s lépéseket a BPA betiltására.