Bezárás

Konténer: a Mahart-program erősítheti a regionális pozíciót

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 01.

Magyarország egyik meghatározó konténertermináljának üzemeltetője, a Mahart Container Center szeptemberben bérbe vette a Budapest Airport új,  mintegy 30 ezer négyzetméteres, nagy teherbírású területét. A helyszín nagy előnye, hogy kiváló közúti összeköttetéssel rendelkezik, a terület pedig akár 2,800 TEU konténer tárolására alkalmas. A megállapodásnak köszönhetően a Budapest Airport még egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy intermodális csomóponttá váljon – adta hírül az MLSZKSZ.

konténer

Kiélezett verseny

Szeptemberben vette birtokba a Mahart Container Center (MCC) azt a  mintegy 30 ezer négyzetméternyi operatív területet, amelyet a Budapest Airport az Európai Unió támogatásával alakított ki a repülőtéri iparvágány közelében. A bérbe adott területet az MCC első sorban üres konténerek tárolására használja, a már meglévő csepeli konténertermináljának kiegészítéseként. A partnerség a Budapest Airport számára fontos lépés az intermodalitás felé: a konténereket az MCC elsősorban közúton szállítja a kért helyszínre. „Légiáru-szállítás tekintetében óriási potenciál van a budapesti repülőtérben, és még több lehetőség áll rendelkezésünkre, ha túltekintünk a légifuvarozás világán – emelte ki René Droese, a Budapest Airport fejlesztési igazgatója. – Kiélezett verseny folyik a régiós országok között az intermodális áruszállításra épülő fejlesztésekért, beruházásokért. Mi itt, Budapesten kiváló adottságokkal: logisztikai környezettel, infrastruktúrával rendelkezünk ehhez, épp ezért örömünkre szolgál, hogy bérlőink között köszönthetjük a Mahart Container Centert, mint az intermodalitás egyik első repülőtéri képviselőjét.

Erősödhet a regionális szerep

„A MAHART Container Center üzletpolitikájába kiválóan illeszkedik a Budapest Airport területén kialakított konténer depo bérlése. A terület kiváló adottságokkal rendelkezik, könnyen megközelíthető és jelentős mennyiségű konténer tárolására alkalmas. Az itt tárolt konténerek segítenek a csepeli terminálunk tehermentesítésében, hozzájárulva a hatékony üzemeltetéshez. Az új depo használatba vételével új üzleti partnereket tudunk kiszolgálni, mely esélyt ad a környezetbarát intermodális fuvarozás további fejlesztésére” – mondta Fábián Zoltán ügyvezető igazgató.

A budapesti repülőtérre érkező légiáru végállomása nem feltétlenül Magyarország. Az itt kezelt áru számos esetben más, kelet-közép-európai országok ellátását is biztosítja. Az áruszállítás rendkívül fontos szerepet tölt be a gazdaság és a kereskedelem, és ezáltal a magyar társadalom ellátásában. A BUD Cargo City átadása óta folyamatosan halad afelé, hogy Kelet-Közép-Európa vezető légi kapujaként funkcionáljon. Az intermodális szállítási módok felé történő nyitás tovább erősítheti a regionális árukezelő központ szerepet.

Az EU-nak köszönhető

A konténerterminálnak helyet adó terület kialakítása része annak a nagyszabású infrastrukturális fejlesztési projektnek, amelyhez az Európai Unió Európai Hálózatfinanszírozási Eszköze (CEF) összesen 14 841 000 eurós vissza nem térítendő támogatást nyújtott 2018-ban.

(Forrás: MLSZKSZ)