fbpx

„Értelmetlen találmány a rögzített kupak”

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 16.

Egy uniós irányelv miatt vezették be kötelező jelleggel az italos műanyag palackokhoz és a gyümölcsleves dobozokhoz a rögzített kupakot. Egy német szakértő most kétségbe vonta a rendelet értelmét, és azt állítja, hogy ez az intézkedés mit sem ér a Föld környezetvédelme szempontjából.

A lelkiismeret megnyugtatása lehet a cél

A műanyaghulladék csökkentése érdekében 2024 júliusa óta tilos a laza kupakok használata, a rögzített kupak viszont gyakran csak erőlködés árán csavarhatók le.

Markus Prem, a Kempteni Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársa bírálta a rögzített kupak kötelezővé tételét. A csomagolási szakértő szerint nem logikus az intézkedés, mert véleménye szerint rendkívül csekély a tengerbe, folyókba és tavakba kerülő fedők mennyisége, így nem indokolt a környezetvédelmi hivatkozás. Az uniós szabályozás miatt viszont az iparág kénytelen volt milliárdokat fektetni például új gépekbe.

A Német Italnagykereskedők Szövetsége arról tájékoztatta a dpa-t, hogy a rendszerek átalakításával kapcsolatban felmerült költségek vélhetően eurómilliós nagyságrendűek – írja a Der Standard.

A Német Élelmiszeripar Szövetség szerint a jelentős költségek töltősoronként 181 ezer euró körül mozognak, ráadásul az újfajta kupakmegoldások darabonként körülbelül 0,2 cent többletköltséggel járnak – közölte Peter Feller. A szövetség vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy a tengerbe mosott műanyagokból Európa és Amerika részesedése csekély, azok túlnyomó többsége Ázsiából származik – olvasható az economix.hu oldalon.

A német szövetség azt is hangoztatja, hogy az úgynevezett szemetelés problémája Németországban már az uniós irányelv hatályba lépése előtt sem létezett.