fbpx

Autonóm nyergesvontatót teszteltek az ígéret földjén

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 19.

A Kodiak Robotics vállalat által jegyzett autonóm vezetési megoldása fokozza az Atlas Energy Solutions nagy kapacitású nyergesvontatóinak korszerűségét. Az első, ilyen módon irányított fuvar problémamentesen célba is ért.

A sikeres teszt után a két cég folytatja az együttműködést

A Kodiak Robotics vállalat és az Atlas Energy Solutions a közelmúltban tesztelte az első, önvezető technológiával irányított Atlas gépet, amelynek speciális homokszállítmányt kellett 21 mérföldes távolságon eljuttatnia egy texasi célállomásig. A rakomány problémamentesen, minőségromlás nélkül ért célba az autonóm járművel, amelynek működését emberi közreműködéssel felügyelték. A tesztprojekt sikerén felbuzdulva a két vállalat külön megállapodás keretében folytatja az említett tevékenységet.

nyergesvontató kamion félpótkocsi
Kép forrása: Pexels

Az Atlas 2025 első felére tervezi, hogy kereskedelmi forgalomba helyezi az első két Kodiak Driveres, vagyis a Kodiak autonóm rendszerével felszerelt teherautóját. A frissen bejelentett paktum értelmében a Kodiak Robotics egy „driver-as-a-service” licencszerződés keretében bocsátja az Atlas rendelkezésére a kért technológiát – olvasható az okosipar.hu oldalon.

A Taxas államban található Permi-medencében tesztelték élesben az autonóm járművet, melynek forró és száraz éghajlata miatt nem könnyítette meg a járműirányító dolgát, viszont jelentős és kiterjedt magánúthálózata ideális környezet az autonóm teherautózás észak-amerikai bevezetéséhez – ismertette a terveket Chris Scholla, az Atlas ellátási láncért felelős vezetője.

„Ez a lépés az autonóm járművek új korszakának kezdetét jelzi. „Az Atlasszal való partnerségünkkel mi leszünk az első autonóm nyergesvontatókkal foglalkozó vállalat, amely kereskedelmi célú, vezető nélküli üzemet hoz létre, és az első vállalat, amely az autonóm teherautózásban rejlő üzleti potenciált ki is aknázza” – tette hozzá Don Burnette, a Kodiak alapítója és vezérigazgatója szerint