fbpx

Elpárologtatják a műanyagot?

Írta: Csomor Zsolt - 2024 szeptember 06.

A Berkley-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja forradalmi műanyaghasznosítási eljáráson dolgozik. A folyamat lényege, hogy az olyan hétköznapi eldobható műanyag tárgyakat, mint például a nejlonzacskó, katalizátorok bevetésével elpárologtatják, és így az alkotóelemekből újra jó minőségű műanyag gyártható.

Az eddigi eredmények biztatóak

A párologtatási eljárás első kísérletei ígéretesek voltak, azonban ritka és drága fémkatalizátorokra, például irídiumra volt szükség a folyamathoz. A továbbfejlesztett eljárás ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni a kutatócsoport vezetője, John Hartwig szerint.

Kép forrása: Pexels

Az új módszerhez két, könnyebben hozzáférhető és lényegesen olcsóbb katalizátort választottak, aminek köszönhetően mintegy 90 százalékos hatékonysággal állították elő a műanyagokat adó óriásmolekulákat (polimereket) alkotó monomereket, a propilént és az izobutilént – olvasható a Quibit oldalán.

Az újabb módszerrel olyan tiszta alapanyag állítható elő, ami szinte új nyersanyagként felhasználható a körforgásos gazdaságban. Csakhogy a műanyaggyártásban a műanyagot alkotó polimereken kívül számos adalékanyagot is használnak, amelyek közül egyelőre csak egy szűk réteg párolgását tesztelték. Ezek az eredmények viszont egyelőre biztatóak, úgyhogy Hartwig reméli, hogy az eljárást további fejlesztések árán az iparban is alkalmazhatják a jövőben.