fbpx

Az elválaszthatatlan kupak

Írta: Transpack-2024/V. lapszám cikke - 2024 október 23.

A LEZÁRT KUPAKOK, AMELYEK FELNYITÁS UTÁN IS A FLAKONON MARADNAK, IMMÁR A MINDENNAPI ÉLETÜNK RÉSZEI

Idén július 3-tól minden egyutas/eldobható 0,33–3 liter közötti műanyagcsomagolást, valamint a kartondobozos tejet és gyümölcslevet az EU-s előírás szerint a flakonnyakhoz rögzített kupakkal kell ellátni. Ami papíron egyszerűnek tűnik, az nagy kihívást jelentett az ital- és csomagolóipar számára.

Az irányelv célja

Az EU ezzel a döntésével több újrahasznosítást, kevesebb műanyag csomagolási hulladék-kibocsátást szeretett volna elérni és remélte, hogy a fogyasztók az egyutassal szemben a többutas/újrafelhasználható italos csomagolásokat preferálják. Ha a kupak a flakon nyakához rögzített, nem tud leesni, ami higiéniai szempontból nagy előny. A kupakokat a flakonokkal együtt összegyűjtik újrahasznosítás céljából, így elkerülhető a gondatlanul eldobott kupakok által okozott környezetterhelés.

Kép forrása: Shutterstock

Fogadtatás

Még környezetvédelemmel foglalkozó szakértők is vegyes érzelmekkel fogadták az EU-s irányelvet. Egyrészt a flakonok nyakáról különösebb erőfeszítés nélkül leszakítható és eldobható a kupak, másrészt ez az intézkedés a fogyasztókban azt a benyomást keltheti, hogy az eldobható italos flakonok ökológiailag észszerű alternatívát jelentenek az újrafelhasználható rendszerrel szemben. A szakértők szerint az intézkedés nem éri el a kívánt célt, ugyanis a műanyag megtakarítása helyett növeli a műanyag-felhasználást. Ráadásul a cégeknek nem kevés pénzt kell fektetniük a töltőrendszerek alapvető átalakítására, ami Európában több mint 1000 töltősort érint. A legnegatívabb kritikák szerint aránytalan, ökológiai és gazdasági szempontból értelmetlen döntés. Az EU-s követelményeknek megfelelő flakonokhoz rögzített kupakok nem járnak jelentős ökológiai előnyökkel. A költséget viszont növelik mind a töltés, mind pedig a csomagolás gyártása során, és nagyobb az erőforrás-felhasználás, ami ellentmond a csomagolóanyag-felhasználás csökkentésére irányuló törekvésnek. Meglehetősen alábecsülték a kényelmi szempontok fontosságát, amikor azt hitték, hogy a fogyasztók a könnyű PET-flakonok helyett a nehéz, törékeny üveget választják. A fogyasztók nincsenek megelégedve a kényelmi szolgáltatással, mert a flakon nyakán maradó kupakok nagyon zavaróak ivás és kiöntés közben.

A flakonnyakhoz rögzített kupakokkal szemben támasztott alapvető követelmények

A kupakoknak kompatibilisnek kell lenniük a meglévő előforma-kialakításokkal, szájnyílásokkal, menettípusokkal és töltőrendszerekkel. A használat kényelmét nem szabad csökkenteni, a fogyasztóra gyakorolt hatást a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. A kupakoknak a termék teljes életciklusa alatt egészen az újrahasznosításig a flakonhoz kell kapcsolódni. Az új kupakok anyaga nem változhat. A meglévő gyártósorokra gyakorolt hatást a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani, és a teljesítményt nem szabad csökkenteni. A kupakok funkcionalitása 15 alkalommal történő nyitása és zárása után sem változhat. A kupak és a flakon közötti kapcsolatnak legalább 25 N húzóerőt kell kibírnia.

rögzített kupak pet-palack

Milyen követelményeket támaszt a szabályozás a fröccsöntő gépekkel szemben?

A csomagolásgyártóknak az új szabályozás a design és a gyártás változtatását jelenti. A kupakok konstrukciója többféle lehet, viszont az új design mindenképp új szerszámot igényel. Az új kupakok gyártása nagyobb fröccsöntési sebességet és nyomást igényel, mivel a fészkek belső nyomása általában magasabb.

Az újrahasznosítási folyamat

A flakonok PET-ből (polietilén-tereftalát), a kupakok viszont PP-ből (polipropilén) készülnek. A vásárló a csomagolásokat egy betéti visszavételi ponton dobja ki, ahol először összepréselik azokat. Az újrahasznosító cégek a préselt csomagolásokat aprítják, és úsztatásos eljárással választják el egymástól a két műanyagot az eltérő sűrűségük alapján. A PET lesüllyed a fürdő aljára, a PP pedig lebeg a tetején. Az anyagok tovább feldolgozhatók, a PET például új egy-utas flakonokká vagy textilszálakká.

A flakont egyébként régebben is lehetett a kupakkal együtt a szelektív gyűjtőbe dobni, vagy a kupakot a kupakgyűjtőbe. Aki pedig eldobta a kupakot és valószínűleg a flakont is, azt nem fogja a flakonnyakon maradó kupak jobb belátásra bírni. Nem látom a környezeti hasznot, viszont nagyon sok felesleges kiadással jár ez az előírás. Az is bizonyos, hogy a flakonnyakhoz rögzített kupakok nem teszik környezetbarátabbá a PET-flakonokat.

Kiss Rozália