Spanyolországban új modellt próbálnak ki az élelmiszer-csomagolás terén, melynek keretében betétdíjas hústálcák kerülnek forgalomba. A rendszer célja a hulladékcsökkentés és az elérhetőbb ár. A tálcákat központilag tisztítják, majd újra felhasználják.
Cél a felelős fogyasztás előmozdítása
A Katalán Hulladékügynökség támogatásával a projekt célja az egyszer használatos csomagolások csökkentése és a fenntartható, felelős fogyasztás előmozdítása. A vásárlók vásárláskor tálcánként 0,45 eurós betétdíjat fizetnek, és 0,50 eurót kapnak vissza a hústálcák visszavételekor, ezzel ösztönözve az aktív részvételt, miközben az egyszer használatos csomagolás költségeinek megszüntetésével megfizethetőbb árakat kínálnak.
A kísérleti szakasz 57 tarragonai és guissonai üzletben indult el és a tervek szerint a bonÀrea-hálózatra is kiterjesztik. A szupermarketekben az első termék ebben a rendszerben a csirkemell, és idővel több termék is bekerül a rendszerbe.
A szabadalmaztatott újrafelhasználható tálcák védőfóliával rendelkeznek, amely megakadályozza az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezést, így mosogatás nélkül is könnyen visszavihetőek. A visszavitt tálcákat naponta összegyűjtik, majd a Guissona élelmiszer-központban megtisztítják és ellenőrzik, mielőtt újra visszakerülnének a csomagolási körforgásba.
Szöveg forrása: ARC, dontwasteit.hu