fbpx

Új fenntarthatósági jelölést hozott létre a Siemens

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 19.

EcoTech jelöléssel új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens, amellyel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Ennek segítségével a vásárlók könnyen megtalálhatják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

Fokozatosan terjesztik ki a besorolási rendszert

A minősítéshez az egyes termékek teljes életciklusának tulajdonságait három meghatározó dimenzió mentén vizsgálják: fenntartható anyaghasználat, optimális használati és megtérülési érték, valamint újrahasznosíthatóság. Olyan további szempontokat is figyelembe vesznek, mint az alacsony CO2-jellemzőjű anyagok alkalmazása, a fenntartható csomagolás, az energiahatékonyság vagy a hosszú élettartam. Emellett az összes, EcoTech címkével ellátott terméket 100%-ban megújuló villamos energiát használó üzemekben gyártják.

Kép forrása: Siemens

A vállalat egyelőre csak bizonyos portfolióelemek esetében használja az EcoTech megjelölést, de fokozatosan kiterjesztik a besorolási rendszert a Siemens további termékcsaládjaira is.

„Már EcoTech címkével érkezik a SENTRON ECPD komplex védelmi készülékünk, ami akár 10 hagyományos terméket is képes kiváltani. Ez 80%-os csökkenést jelent az elektromos, és 90%-os csökkenést a fém- és műanyagalkatrészek felhasználásában a gyártás során. Továbbá felére csökkenti az előállításból származó szén-dioxid-kibocsátást” – szemlélteti a különbséget Broda Krisztián, a Siemens Zrt. kisfeszültségű energiaelosztásért felelős üzletágának vezetője, valamint a cég fenntarthatósági csapatának tagja.

A Siemens 2030-ra vállalta, hogy saját gyártóegységei és épületei világszerte nettó zéró karbonkibocsátásúak lesznek.