fbpx

Önmegsemmisítő műanyag forgathatja fel a csomagolóipart

Írta: Csomor Zsolt - 2024 szeptember 10.

Egy kínai kutatócsoport olyan új műanyagot hozott létre, amely műanyagevő baktériumokat tartalmaz. Olyan, mintha egy vár falai közé egy épületbontásokkal foglalkozó csapatot helyeztek volna, amely készen áll arra, hogy a megfelelő pillanatban akcióba lépjen.

Az önmegsemmisítő műanyag működése

Az új műanyag mindössze 30 nap alatt semmisíti meg önmagát: ez nem varázslat, hanem tiszta és egyszerű biológiai mérnöki munka. Majdnem 10 évvel ezelőtt, 2016-ban született meg egy japán újrahasznosító-üzemben, ott tettek először hihetetlen felfedezést. Néhány baktérium ugyanis kifejlesztette azt a képességet, hogy megeszi a műanyagot. Azóta a tudósok több más baktériumfajt is azonosítottak ezzel a rendkívüli képességgel. És továbbfejlesztették őket egészen a most bemutatott megoldásig.

műanyag flakon pet-palack
Kép forrása: Pexels

A baktériumspórákat közvetlenül a PCL (polikaprolakton) műanyag szerkezetébe építették be. Ezek a spórák olyanok, mint kis alvó kapszulák, amelyek „felébrednek”, amikor a műanyag bomlani kezd. Ekkor enzimeket szabadítanak fel, amelyek tovább gyorsítják a bomlási folyamatot. Kicsit olyan, mintha saját önmegsemmisítő rendszert tartalmazna. De a történet nem áll meg itt. A kutatók meg akartak győződni arról, hogy ez a műanyag megfelel a kihívásainak, ezért 60 napra Sprite-ba merítették és még így is stabil maradt. Ez azt jelenti, hogy olyan csomagolások készíthetők belőle, amelyek tartósak, de az életciklusuk végeztével maguktól lebomlanak – olvasható a bitcoinbazis.hu oldalán.

Természetesen, mint minden nagy újítás, ez is felvet néhány kérdést: Mi történik, ha ez a műanyag a vártnál hamarabb kezd el bomlani? És milyen hatással lehet az ökoszisztémára, ha nagy mennyiségben juttatjuk ki ezeket a baktériumokat a környezetbe?